Članak

VLAST SE SMILOVALA

Radnicima isplaćena zaostala dugovanja, NUB BiH nastavlja s radom

Podsjećamo, uposlenici NUBBiH obustavili su jučer pružanje usluga javnosti.

(Patria) - Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine ponovo se otvara.

Radnicima su jutros isplaćena zaostala dugovanja, a nakon sastanka sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i ministricom obrazovanja i nauke Jasnom Duraković dogovoren je put daljeg finansiranja ove ključne bibliotečke institucije u državi.

Uposlenici su od Vlade Federacije BiH dobili obećanje da ona preuzima finansiranje do kraja ove godine.

Za nastavak rada Biblioteke Vlada će tražiti rješenje kroz poseban zakon, Lex Specialis, koji će biti upućen u parlamentarni proceduru.

Podsjećamo, uposlenici NUBBiH obustavili su jučer pružanje usluga javnosti.

Predsjednik Vijeća uposlenika Aldin Huskić izjavio je tada kako je razlog za tu odluku nedostatak konkretne politike od strane vlasti za rješavanje njihove situacije, zbog čega više nemaju uslova za funkcionisanje i rad.

Huskić je rekao da je 300.000 KM, koliko je Vlada Kantona Sarajevo izdvojila iz budžeta za rad ove institucije putem Ministarstva za kulturu i sport, kao i 100.000 KM putem Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, značajno za isplatu dijela dugovanja prema radnicima, ali nije dovoljno za dugoročni opstanak institucije.

Radnici od nadležnih traže imenovanje upravljačke strukture i definisan i stabilan pravni i finansijski status Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

#Biblioteka #Bosne #Federacije #Hercegovine #JasnaDuraković #Nacionalna #NerminNikšić #Univerzitetska #Vlada #BiH