Članak

ODGOVORNI NISU KAŽNJENI

Zločin koji je natjerao NATO da reaguje: Sjećanje na ubijene Sarajlije u masakru na pijaci Markale

(Patria) - Obilježavanje 29. godišnjice ubistva građana Sarajeva u masakru kod Gradske tržnice bit će upriličeno u srijedu, 28. avgusta, u 11:00 sati.

Tom prilikom, bit će položeno cvijeće na mjesto masakra u ulici Mula-Mustafe Bašeskije do broja 64 (sjeverni ulaz u Gradsku tržnicu), u znak sjećanja na 43 ubijenih Sarajlija.

Masakr se dogodio prije 29 godina, kada su teže ranjene još 84 osobe.

Tog kobnog dana, od minobacačke granate ispaljene iz pravca Trebevića, a koja je eksplodirala u blizini sjevernog ulaza u gradsku tržnicu, ubijeni su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglija, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Centralna gradska pijaca, za vrijeme opsade, predstavljala je jednu od rijetkih lokacija gdje je bilo moguće nabaviti hranu. Tako su i tog 28. avgusta 1995. Markale bile mjesto koje je mnogima značilo opstanak. U 11 sati začulo se pet snažnih detonacija, a Markale su doživjele gorku sudbinu.

Nakon masakra kod Gradske tržnice, uslijedila je prva vojna intervencija NATO-a.

Tokom tih godina u gradu je ubijen 11.541 Sarajlija, uključujući 1601 dijete.

Sarajevo je bilo gotovo neprekidno bombardovano, a na Sarajevo je u prosjeku padalo oko 329 granata dnevno. Grad također drži jedan od najtužnijih rekorda u istoriji – 22. jula 1993. godine na Sarajevo je ispaljeno ukupno 3.777 granata.

Srpska strana nikada nije preuzela odgovornost za masakr koji se dogodio 28. avgusta 1995. niti je neko odgovarao za njega.

U vrijeme obilježavanja ove tužne godišnjice, bit će privremeno obustavljen saobraćaj u ulici Mula-Mustafe Bašeskije do broja 64 u terminu od 10.55 sati do 11.25 sati, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

#Bombardovanje #GradskaTržnica #Granate #Markale #Masakr #NATO #Sarajevo #Sarajlija #SrpskaStrana #TužnaGodišnjica #BiH