Članak

41,6°C

U Australiji zabilježena rekordno visoka zimska temperatura

Australija je jučer registrovala rekordno visoku zimsku temperaturu, pri čemu je živa na dijelu sjeverozapadne obale dostigla 41,6 stepeni Celzijusa.

(Patria) - Australija je jučer registrovala rekordno visoku zimsku temperaturu, pri čemu je živa na dijelu sjeverozapadne obale dostigla 41,6 stepeni Celzijusa.

Time je oboren prethodni rekord za 0,4 stepena Celzijusa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Biro za meteorologiju je saopštio da je zabilježio očitavanje iz vojnog objekta za obuku u Yampi Soundu u 15.37 sati po lokalnom vremenu.

- Očitavanje je najtoplija avgustovska temperatura za bilo koju lokaciju u Australiji i novi rekord maksimalne temperature u cijeloj Australiji za bilo koji zimski mjesec - rekao je portparol Biroa za meteorologiju za AFP.

Zvanični podaci pokazuju da prosječne temperature u Australiji stalno rastu, a klimatske promjene izazivaju intenzivnije požare, poplave, sušu i toplotne talase.

Dok je rekord "privremeno potvrđen", naučnici i dalje moraju da se uvjere da snimak nije rezultat neke lokalne anomalije ili kvara instrumenta prije nego što zvanično uđe u knjige rekorda.

Prethodni rekord od 41,2°C postavljen je u avgustu 2020. u obližnjem West Roebucku.
Antipodna zima traje od početka juna do kraja avgusta.

#Australija #Avgustovska #KlimatskePromjene #Meteorologija #RadioSlobodnaEvropa #Rekord #Temperatura #WestRoebucku #YampiSoundu #Zimski #Svijet