Članak

RATNI SNIMATELJ HAYATA

Priča čovjeka koji je snimio spaljivanje Vijećnice - Mulahuseinović: Teško je o tome govoriti, vatra je topila kamen!

(Patria) - Fahrudin Mulahuseinović, ratni snimatelj Hayat televizije, koji je direktno snimao paljenje Vijećnice fosfornim granatama s Borija, bio je gost u programu Hayat televizije.

„Meni je uvijek vrlo teško pričati o tome, jer sam emotivno vezan za Vijećnicu, u neposrednoj blizini sam rođen, i ovo preživljavanje i nakon 30 godina nije baš jednostavno“, iskreno na samom početku govori Fahrudin Mulahuseinović.

„Rijetko se kada pruža prilika kamermanu da u datom trenutku bude na pravom mjestu. To se u ovom slučaju ne može nazvati srećom, ali ja sam se u datom trenutku našao na tri pozicije koje su i definisale moj posao. Snimio sam kako Vijećnica gori, snimio sam prvi masakr koji je bio na pijaci u februaru 1993. i snimio sam zadnji masakr 1995. Teško je to nositi u sebi, misliti o tome, ali ne mogu da pričam o tom događaju a da ne spomenem svog rahmetli kolegu Hakiju Hadžalića. On je tada radio na televiziji Bosne i Hercegovine i on je isto snimio Vijećnicu.

Bio je izuzetan čovjek i ne mogu da pričam o ovome, a da njega ne spomenem. Ja sam, i vjerujem da to još ima u arhivi, taj dan snimio i te tri granate koje su ispaljene prema Vijećnici i one su već gorjele u zraku, i uz jednu hiruršku preciznost upale su u kupolu i napravile darmar. Ja sam bio svjedokom kako se kamen topi od te temperature. Tada nije bilo ni struje, bilo je teško puniti baterije za kameru, pokušao sam snimiti što više materijala, stigli su vatrogasci, a nisu imali vode da gase, pri tome nas sa Zlatišta gađaju snajperom... Bilo je vrlo teško“, kaže Fahrudin Mulahuseinović dodajući da se u tim trenucima nije bojao za vlastiti život.



#Borija #BosnaHercegovina #FahrudinMulahuseinović #Granate #HakijaHadžalić #HayatTelevizija #Kamerman #Masakr #Vatrogasci #Vijećnica #BiH