Članak

UMRO U 76. GODINI

Na fudbalskim terenima Italije minuta šutnje u čast Sven-Görana Erikssona

Fudbaleri dvije najjače lige u Italiji - Serie A i Serie B - minutom će šutnje odati poštu preminulom švedskom treneru Sven-Göranu Erikssonu, potvrdio je Fudbalski savez Italije (FIGC).

(Patria) - U Italiji će fudbalske utakmice započeti minutom šutnje u spomen na legendarnog švedskog trenera Sven-Görana Erikssona, koji je preminuo jučer u 76. godini života.

Fudbaleri dvije najjače italijanske lige - Serie A i Serie B - minutom će šutnje odati poštu Erikssonu, potvrdio je Fudbalski savez Italije (FIGC).

- Vijest o njegovoj smrti je velika tuga za italijanski fudbal. Cijenjen i poštovan zbog profesionalnih i ljudskih kvaliteta, Eriksson je bio sjajan trener čije će sjećanje zauvijek biti vezano za Italiju.

Njegova ljubav prema fudbalu i životu dirnula je sve i ujedinila navijače bez ikakvih razlika u dugim i emotivnim aplauzima - rekao je predsjednik FIGC Gabriele Gravina.

Šveđanin je preminuo jučer u 76. godini. U januaru ove godine otkrio je da mu je dijagnosticiran terminalni rak pankreasa.

Erikssonov posljednji posao bio je u švedskom Karlstadu, gdje je bio sportski direktor. U Italiji je radio kao trener u Romi, Fiorentini, Sampdoriji i Laziju.

Osvojio je Kup Italije s Romom (1986.) i Sampdorijom (1994.), a najviše uspjeha imao je s Lazijem.

S klubom iz Rima bio je prvak Serie A 2000., dva puta je osvojio italijanski kup (1998., 2000.), dva puta italijanski Superkup (1998., 2000.) te Kup pobjednika kupova (1999.) i evropski Superkup. (1998).

#FIGC #Fiorentina #Fudbal #GabrieleGravina #Italija #Karcinom #Lazio #Roma #Sampdoria #SvenGoran #sport