Članak

PRIČA ROBERTA DACEŠINA

Tadžikistan: Zemlja čudnih zakona, prilično konzervativna i zatvorena

Bez obzira na to što je život posvetio putovanjima i na svojim putešestvijama doživio najrazličitija uzbuđenja, Tadžikistan ga nije ostavio ravnodušnim.

(Patria) - Iako sam obišao mnoge konzervativne i prilično zatvorene zemlje, ova je čini mi se jedna od najekstremnijih do sada, priča za Punkufer putopisac Robert Dacešin o Tadžikistanu, zemlji koju je posjetio prije koju godinu.

Bez obzira na to što je život posvetio putovanjima i na svojim putešestvijama doživio najrazličitija uzbuđenja, Tadžikistan ga nije ostavio ravnodušnim.

- Između ostalih stvari, ovdje su zabranjeni Nova godina, Božić, te bilo koji vid javnog slavlja. Zabranjeno je organizovati vjenčanja s puno ljudi, a na sprovodima nije dozvoljeno plakati glasno, držati ruke na glavi ili pokazivati prevelike emocije.

Djeci je zabranjeno davati strana imena, muškarci ne smiju nositi duge brade, a zabranjeni su isto tako i svi borilački sportovi koji promovišu nasilje - kaže Dacešin.

Prema njegovim riječima, oni koji su dovoljno hrabri da proslave rođendan u tadžikistanskom kafiću ili restoranu slobodno mogu odvojiti i nešto novca za kaznu.

Prije nekoliko godina Amirbek Isayev naučio je lekciju o zabrani proslava na teži način, nakon što je morao platiti kaznu u visini od otprilike 600 eura, što je u Tadžikistanu ogromna svota.

Ključni dokaz bila je fotografija na Facebooku koja prikazuje slavljenika i tortu. Proglašen je krivim bez obzira na to što je i konobar rekao na sudu kako Amirbeku niko nije čestitao rođendan.

Od 2016. godine građani moraju nazivati svoju djecu imenima iz službenog državnog registra, a i restorani moraju imati primjerena imena.

Oni koji žele otvoriti italijanski restoran u Dushanbeu ne mogu ga nazvati Bella Italia ili nešto slično, jer zakon o državnom jeziku nalaže da restorani moraju imati tradicionalna imena.

- Kada govorimo o ovoj zemlji, Tadžikistan ili Zemlja Tadžika, najmanja je država srednje Azije, nastala raspadom SSSR-a, u kojoj danas živi oko deset miliona ljudi, s tim da danas dvostruko više Tadžikistanaca živi izvan zemlje, njih čak 20 miliona.

Glavni i najveći grad je Dushanbe, a gotovo 90 posto površine Tadžikistana zauzimaju planine.

Pojedine su zaista visoke, pa se tako najviši vrh zemlje, Ismaila Samania, nalazi na visini od 7.495 metara i nekad je bio najviši vrh cijelog Sovjetskog Saveza, zvan Vrh Komunizma.

Tadžikistan je isto tako bio najslabije razvijena republika bivšeg Sovjetskog Saveza, a i danas spada među najsiromašnije zemlje ovog dijela svijeta - zaključuje Dacešin.

#BellaItalia #Dushanbe #IsmailaSamania #NovaGodina #Punkufer #RobertDacešin #SovjetskiSavez #Tadžikistan #VrhKomunizma #ZemljaTadžika #Svijet