Članak

STRATEŠKI PROJEKAT ZA KRAJINU

Vlada Federacije BiH guši projekat gradnje aerodroma u Bihaću

(Patria) - Izuzimanje zemljišta u Bihaću za potrebe gradnje aerodroma uspješno se privodi kraju.

Od 500 – 600 vlasnika zemlje, prema riječima direktora JP Aerodrom Bihać Anela Hadžića, na prste jedne ruke mogu se pobrojati oni koji ne žele dogovor, od čega su jedan slučaj već dobili i na Općinskom sudu. Ali, sam postupak pribavljanja odobrenja za gradnju ne može proteći bez birokratskih problema.

– Početkom godine podnijeli smo zahtjev nadležnom ministarstvu FBiH za dobijanje urbanističke saglasnosti, što kao strateški projekat zahtijeva odobrenje viših nivoa vlasti.

Dostavili smo saglasnost Civilne direkcije za zračni saobraćaj na idejni projekat. Federacija traži dopunu zahtjeva aktom o cijepanju katastarske čestice ili plan parcelizacije i poljoprivrednu saglasnost. Da se to ishoduje od Grada Bihaća, investitor je dužan dostaviti i urbanističku saglasnost.

Dakle, tražimo taj dokument od višeg nivoa, oni nas upućuju na niži nivo, koji opet po zakonu zahtijeva taj isti dokument zbog kojeg mu se i obraćamo, priča Hadžić.

Naime, Zakon o poljoprivrednom zemljištu u članu 50. nalaže investitoru da u postupku ishodovanja urbanističke saglasnosti pripremi akt o promjeni namjene zemljišta, što ga čini lex specialisom za korištenje zemljišta, te taj problem čeka i sve druge strateške projekte poput izgradnje cesta.

#Aerodrom #AnelHadžić #bih #Bihać #CivilnaDirekcija #LexSpecialis #OpćinskiSud #PoljoprivrednaSaglasnost #UrbanističkaSaglasnost #ZakonOPoljoprivrednomZemljištu #ZračniSaobraćaj