Članak

VLAŠIĆ

KORIĆANSKE STIJENE Obilježava se 32. godišnjica strijeljanja 224 logoraša

(Patria) - Danas se obilježava 32. godišnjica od stravičnog zločina na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, kada su strijeljana 224 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Obilježavanje počinje u 10 sati, a organizatori su članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni Savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša "Prijedor `92.", Udruženje logoraša Kozarac, te Udruženje porodica poginulih i nestalih “Vrbanja - Kotor Varoš” Travnik.

Tog 21. augusta 1992. godine, muškarce koji su bili zatvoreni u prijedorskim logorima, pod izgovorom razmjene, na Korićanskim stijenama su postrojili pripadnici tadašnje policije RS iz Prijedora.

Strijeljanje je uspjelo preživjeti 12 osoba, čija su svjedočenja doprinijela da počinioci budu osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Za zločin na Korićanskim stijenama pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14 godina, Gordan Đurić na osam godina, Ljubiša Četić na 13 godina, Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić na 21 godinu, Dušan Janković na 21 godinu, Željko Stojnić na 15 godina, Saša Zečević na 23 godine, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

#BanjaLuka #BosnaHercegovina #DarkoMrdja #HaškiTribunal #KoricanskeStijene #Kozarac #Logorasi #Prijedor92 #Travnik #Vlasic #bih