Članak

ISPUNJAVAJU OBEĆANO

Scholz negira da Njemačka namjerava da smanji podršku Ukrajini

(Patria) - Njemački kancelar Olaf Scholz odbacio je spekulacije da Berlin planira smanjiti podršku Ukrajini. On je to rekao u intervjuu za Sat.1, a izvode iz intervjua objavila je novinska agencija DPA.

Scholz je obećao da „ništa“ ne može pokvariti njemačka obećanja da će pružiti podršku Kijevu. Također, smatra da je iznenađujuća debata o tome da li Berlin namjerava da smanji vojnu podršku Kijevu. On je podsjetio da je njemačka vlada planirala da sljedeće godine Kijevu dodijeli četiri milijarde eura vojne pomoći - više od bilo koje druge evropske zemlje, javio je TASS.

Osim toga, prema odluci G7, Kijev će dobiti kredit od 50 milijardi eura, iz prihoda od zamrznute ruske imovine. Ovo će, kako je Scholz rekao, omogućiti Ukrajini da kupi neophodno oružje.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung izvijestio je 17. augusta da će Njemačka ograničiti vojnu pomoć Ukrajini jer, prema trenutnom planiranju budžeta, nema raspoloživih sredstava za tu svrhu. Razlog su mjere štednje koje poduzimaju Ured federalnog kancelara i Ministarstvo finansija.

Njemačka je drugi najveći dobavljač oružja za Ukrajinu nakon Sjedinjenih Američkih Država. Berlin je do sada izdvajao sredstva za vojnu podršku Kijeva i obećao buduću potrošnju u iznosu od oko 28 milijardi eura. Prema sporazumu o budžetu za 2025. godinu, za vojnu podršku Ukrajini biće izdvojeno 4 milijarde eura - polovina iznosa iz tekuće godine.

#Berlin #Budžet #G7 #Kijev #Njemačka #OlafScholz #Oružje #Rusija #Ukrajina #VojnaPomoć #Svijet