Članak

TREBA ODLUČNO DJELOVATI

WHO: Majmunske boginje nisu novi Covid i mogu biti zaustavljene

Majmunske boginje (mpox) nisu novi Covid jer vlasti jasno znaju kako kontrolisati njihovo širenje, rekao je vodeći stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

(Patria) - Majmunske boginje (mpox) nisu novi Covid jer vlasti jasno znaju kako kontrolisati njihovo širenje, kaže vodeći stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), piše BBC.

Uprkos stvarnoj zabrinutosti zbog nove varijante virusa i svjetske uzbune, regionalni direktor WHO za Evropu Hans Kluge novinarima je rekao da je zajedničkim naporima moguće, ali i nužno uhvatiti se ukoštac s majmunskim boginjama.

Trenutno bi odlučno djelovanje, uključujući obezbjeđivanje da vakcine dođu do područja gdje je najpotrebnije, moglo zaustaviti novi ciklus panike i zanemarivanja.

Slučaj zaraze novom varijantom Clade Ib potvrđen je prošle sedmice u Švedskoj, a povezan je sa širenjem bolesti u Africi.

Majmunske boginje uzrokovale su smrti najmanje 450 ljudi u Demokratskoj Republici Kongo, što se povezuje s varijantom Clade Ib.

Stručnjaci kažu da se i dalje mnogo toga ne zna o novoj varijanti, no da se možda lakše širi, što izaziva ozbiljniju bolest.

Nijedan slučaj zaraze varijantom Clade Ib nije zabilježen u Ujedinjenom Kraljevstvu, no stručnjaci upozoravaju da bi se bolest mogla proširiti ne dođe li do međunarodnog djelovanja.

Druga varijanta Clade II bila je odgovorna za širenje bolesti 2022. koja je prvobitno zahvatila Evropu, a nastavlja se pojavljivati u mnogim dijelovima svijeta.

- Stručnjaci znaju kako kontrolisati mpox nezavisno o njegovoj varijanti: nediskriminatornim javnozdravstvenim djelovanjem i pravednim pristupom vakcinama - ističe Kluge.

Virus, koji izaziva temperaturu i osip, širi se kontaktom s kožom koja ima lezije, uključujući polni odnos. Kluge navodi da je rizik za opštu populaciju nizak.

- Hoćemo li ići u potpuno zatvaranje u evropskoj regiji WHO-a, je li to novi Covid-19? Odgovor je jasan - ne - dodao je Kluge.

#BBC #CladeIb #Covid #DemokratskaRepublikaKongo #Evropa #HansKluge #MajmunskeBoginje #SvjetskaZdravstvenaOrganizacija #Vakcine #Vlasti #Svijet