Članak

IZRAELSKI PODACI

Hamas drži još 109 talaca

U operaciji čišćenja i eliminacije preostalih Hamasovih uporišta na jugu Pojasa Gaze, izraelska vojska pronašla je sinoć u Han Junisu tijela šestero talaca i izvukla ih iz enklave.

(Patria) - U operaciji čišćenja i eliminacije preostalih Hamasovih uporišta na jugu Pojasa Gaze, izraelska vojska pronašla je sinoć u Han Junisu tijela šestero talaca i izvukla ih iz enklave.

Prema izraelskim podacima, Hamas drži još 109 talaca, od kojih mnogi vjerovatno više nisu ni živi. Istovremeno, nastavljeni su pokušaji uspostave bilo kakvog primirja.

Nakon sastanka s izraelskim čelnicima u Tel Avivu, američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u Egipat kako bi posredovao u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca.

Blinken je pozvao Hamas da ozbiljno razmotri novi mirovni plan, a apelovao je i na prihvatanje najnovijeg prijedloga o prekidu rata i oslobađanju talaca u Gazi.

Izrael je u načelu prihvatio mirovni prijedlog koji su inicirale SAD, prema kojem bi se prije svega trebale premostiti temeljne nesuglasice koje su dovele do sukoba Izraela i Hamasa.

Uz brojne kritike na račun pregovora, Hamas je odbacio novi mirovni plan jer smatra da su bilo kakvi razgovori suvišni s obzirom na to da Izrael, kažu, ima samo jedan cilj - potpuno uništenje svih njihovih uporišta u Gazi.

#AntonyBlinken #Egipat #Gaza #Hamas #Izrael #MirovniPlan #Rat #SAD #Talaci #TelAviv #Svijet