Članak

OBUSTAVLJEN POSTUPAK

CIK BiH odbacio prijavu Naše stranke protiv Dennisa Gratza za preuranjenu kampanju

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na danas održanoj 55. sjednici odbacila prijavu koju je Naša stranka uputila protiv federalnog zastupnika i kandidata Demokratske fronte Dennisa Gratza za preuranjenu kampanju.

(Patria) - Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na danas održanoj 55. sjednici odbacila prijavu koju je Naša stranka uputila protiv federalnog zastupnika i kandidata Demokratske fronte Dennisa Gratza za preuranjenu kampanju.

Članovi CIK-a prihvatili su prijedlog stručne službe da se prijava Naša stranke odbaci, a predstavnik stručne službe je na sjednici iznio obrazloženje ovakve odluke.

- U postupku po prijavama, utvrđeno je da Dennis Gratz, zastupnik u Parlamentu FBiH, nije vodio preuranjenu kampanju, kako je stajalo u prigovoru.

On je obilazio mjesne zajednice i iznosio kritičke stavove o nekim lokalnim temama, od spominjanja pasa lutalica do nekih infrastrukturnih problema, bez da je iznosio političke stavove ili politički program, bilo da je promovisao sebe ili političku partiju kojoj pripada.

U tom smislu, prijedlog službe je da CIK donese zaključak da se postupak pokrenut po službenoj dužnosti obustavlja - kazao je predstavnik stručne službe.

Naša stranka je prijavila Gratza zbog snimaka koje je objavio prillikom svojih posjeta mjesnim zajednicama Koševsko brdo i Soukbunar.

"U prvom videu, Dennis Gratz je snimljen u ulici Braće Begić na Koševskom brdu gdje pokazuje plato i govori: 'Navečer ovdje bude svega ili je sve puno pasa lutalica. Neko može zapeti na ovo. Ja ne znam da je ovo ikada sanirano još od rata'", navedeno je u prijavi Naše stranke.

Drugi video koji je sporan Našoj stranci je snimak iz naselja Soukbunar.

"U drugom videu, Dennis Gratz je snimljen kako pokazuje rukohvat na koji su mu građani MZ Soukbunar ukazali, te je snimljen kako govori da u jednom dijelu nedostaje trotoar za građane što se može protumačiti kao dio programa političke opcije kojoj Dennis Gratz pripada.

Također je snimljen kako pokazuje slivnu rešetku uz riječi: 'oni su to jednostavno, hajde, preasfaltirali'", navodi se u obrazloženju prijave Naše stranke.

Treći video koji su iz Naše stranke dostavili u prijavi tiče se izgradnje potpornog zida na Soukbunaru.

"U trećem videu, koji je objavljen 19.07.2024. godine u 11.59 sati, Dennis Gratz je snimljen na Soukbunaru gdje je Općina Centar radila na projektu izgradnje dva potporna zida.

Pri tome je Dennis Gratz iskoristio priliku da ukaže na nedostatke projekta, spominjući šta su mu građani rekli za navedeni projekat s ciljem da pridobije simpatije građana Sokubunara", piše u prijavi Naše stranke.

Podsjećamo, Gratz je kandidat Demokratske fronte za načelnika Općine Centar, te će se suočiti s aktuelnim načelnikom i kandidatom Naše stranke Srđanom Mandićem.

#BiH #CentralnaIzbornaKomisija #CIK #DennisGratz #preuranjenakampanja #Izbori2024