Članak

PREMIJER ZDK

Pivić: Vijeće ministara može riješiti pitanje Plana rasta, nismo imali pozive za nove sastanke

(Patria) - Nezir Pivić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, govorio je za Faktor o Nacrtu Reformske agende koji nije dostavljen na Prvoj tranši, pa je tako BiH ostala bez 70 miliona eura pomoći Evropske unije namijenjenih BiH kroz Plan rasta za Zapadni Balkan.

Pivić, koji je bio i član Radnog tima za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta, kazao nam je kako nema novih informacija u vezi s pregovorima oko Reformske agende.

- Nismo imali nikakve pozive za sastanke - kazao je Pivić na početku razgovora.

Na pitanje da li se nazire rješenje za ove probleme, Pivić ističe da je sve u rukama Vijeća ministara.

- Oni su nadležni za to pitanje. Oni ako hoće i dalje riješiti taj problem i ako smatraju da su u pravu, neka promijene odluku o formiranju radne grupe. Neka donesu, mimo radne grupe, neku svoju odluku - istakao j je.

Plan rasta nije usvojen jer je navodno presudio uvjetni odgovor premijera četiri kantona u Federaciji BiH, gdje je na vlasti SDA (Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog i Unsko-sanskog). Tu "uvjetnu saglasnost" čelnici stranaka Trojke protumačili su kao glas "protiv".

- Mi smo na nedostatke ukazivali više puta, prvenstveno na reformu koja se tiče poštivanja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i provođenje odluka na području cijele teritorije. Imenovanje svih sudija Ustavnog suda i izbacivanje prava veta u donošenju odluka - rekao je Pivić.

Dodao je da nemaju niti jedan argument zašto bi prihvatili takav plan za interese države.

- Govorili smo i o onim dijelovima gdje se namjerno izbacivala oznaka "državni", da se uvodi zakon koji je proglašen neustavnim od Ustavnog suda i koji će se provoditi na jednom vrlo osjetljivom području - kazao je ističući opasnost takvog zakona.

U vezi s mogućnosti ponovnog zajedanja Radne grupe, Pivić je zaključio kako trenutno poziva nema.
Bosna i Hercegovina nije dobila prvu tranšu od 70 miliona eura iz Plana rasta za Zapadni Balkan, što predstavlja sedam posto od milijardu eura predviđenih za našu zemlju jer dokument nije poslan Evropskoj komisiji u Brisel.

#BiH #Pivić #ReformskaAgenda #PlanRasta #ZapadniBalkan #VijećeMinistara #RadnaGrupa #UstavniSud #EvropskaUnija #BosnaHercegovina #EvropskaKomisija