Članak

PREMIJER KALKULIŠE

Terminali FBiH bez odgovorne osobe: Osumnjičeni direktori Zornić i Zeljko pod zabranom, Nikšić ih ne želi razriješiti

(Patria) - Vlada Federacije BiH odbija razriješiti direktora i zamjenika Operatora Terminala Federacije iako su obojici izrečene mjere zabrane obavljanja direktorske dužnosti. To znači da ovim federalnim preduzećem u ovom trenutku ne upravlja niko, odnosno da ne postoji osoba koja ima ovlaštenje da rukovodi Terminalima. Prema informacijama Istraga.ba, razrješenju direktora Hermedina Zornića protive se ministri Ramo Isak i Vojin Mijatović, dok su protiv razrješenja zamjenika Slavena Zeljka ministri iz HDZ-a BiH, piše Istraga.ba.

“Mjere zabrane su na snazi”, potvrđeno je u petak za Istraga.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Dakle, prema odluci Suda u Sarajevu, Hermedin Zornić i njegov zamjenik Slaven Zeljko ne mogu napuštati mjesto boravišta niti smiju obavljati službene dužnosti. To znači da ne mogu obavljati dužnost direktora, odnosno zamjenika direktora u Operatoru Terminala Federacije.

Podsjetimo, Zornić i Zeljko su uhapšeni 9. jula ove godine, Tužilaštvo KS ih sumnjiči da su tokom 2022. godine nezakonito zaposlili najmanje 15 osoba u privredno društvo Operator – Terminali FBiH bez raspisivanja javnog oglasa, odnosno mimo procedura.

Zornić i Zeljko za čelnike Terminala prvi put su imenovani kao kadrovi SDA i HDZ-a i to tokom mandata Vlade Federacije BiH sa Fadilom Novalićem na čelu. Nakon što je Christian Schmidt nametnuo Vladu FBiH sa SDP-ovom Nerminom Nikšićem, Hermedin Zornić je promijenio dres, te je postao kadar Kenana Uzunovića, federalnog zastupnika čija je ruka bila presudna za potvrđivanje nametnute Vlade. U međuvremenu je Uzunović prešao u stranku federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, pe je tako Hermedin Zornić postao kadar Snage naroda. Istovremeno se, prema informacijama Istrage, izborio i za naklonost federalnog dopremijera Vojina Mijatovića, pa ga Vlada FBiH, odlukom od 8. aprila imenuje za vd. direktora Operatora Terminala.

Tri mjeseca kasnije, Zornić i Zeljko su uhapšeni u okviru istrage Tužilaštva KS, ali Vlada FBiH odbija da ih razriješi, iako, formalno, ne mogu obavljati dužnosti direktora i zamjenika direktora. Ovim preduzećem sada ne upravlja niko. Zbog toga je i Vijeće uposlenika pisalo Vladi FBiH.




“S obzirom na to da je Društvo već duže vrijeme bez rukovodstva, a situacija se sve više pogoršava, Sindikat zahtijeva od Vlade Federacije BiH, kao osnivača Društva, da hitno poduzme sve potrebne korake kako bi se situacija stabilizirala i kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje Društva”, navedeno je u pismu Vijeća uposlenika Terminala.

Ali federalni premijer Nermin Nikšić ne želi ništa poduzeti, jer se boji da bi mogao izgubiti većinu u Predstavničkom domu FBiH.

#ChristianSchmidt #HermedinZornić #KenanUzunović #NerminNikšić #OperatorTerminalaFederacije #RamoIsak #SlavenZeljko #TužilaštvoKantonaSarajevo #VladaFederacije #VojinMijatović #BiH