Članak

20 GODINA SARADNJE

Efendić i Marjanović potpisali sporazum: Građanima Novog Grada omogućeno da uživaju u Sarajevo Film Festivalu

(Patria) - Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Obala Art Centrom omogućila i ove godine za stanovnike najmnogoljudnije općine grada Sarajeva i posjetioce Sarajeva da projekcije programa 30. Sarajevo Film Festivala mogu gledati na dvije lokacije u općini Novi Grad Sarajevo.

Tokom Sarajevo Film Festivala najmlađi ljubitelji filma imaće priliku gledati filmove iz dječijeg i TIN arena programa festivala u kinu Novi Grad od 18 sati, dok će se večernje projekcije prikazivati od 20.30 sati u ljetnom kinu na otvorenom u centru Safed Zajko. Dakle, program 30. Sarajevo Film Festivala u Novom Gradu večeras otvara film BH Oskarovca Danisa Tanovića.

Načelnik Novog Grada Semir Efendić i direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović potpisali su sporazum o saradnji.

"Mi imamo jednu zanimljivu godišnicu na 30 godina Sarajevo Film Festivala i 20 godina saradnje oćine Novi Grad sa Sarajevo Film Festivalom. Dakle, prvi put, to je bilo od 2004. godine, i evo 2024. godine imamo 20 godina kako uspješno općina Novi Grad sarađuje sa Sarajevo Film Festivalom, tako da slavimo na neki način dvije godišnjice. Večernje projekcije su ovdje u centru Safed Zajko. Na otvorenom, u slučaju kiše i loših vremenskih uslova, one se prebacuju u kino Novi Grad. S druge strane, dnevne projekcije su, od dječjih filmova iz TIN Arena, programa u kinu općine Novi Grad, tako da na neki način naši građani su se već navikli", kazao je Efendić.



Dodao je da je je zadovoljstvo što su dio ukupnog ambijenta i programa Sarajevo Film Festivala, koji je najznačajniji kulturni javni događaj koji se dešava u jednoj godini u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Finansiranje od strane općine je negdje od 28.000 maraka, vrijednost tog ugovora koji sada potpisujemo, a naravno Sarajevo Film Festival je mnogo više od toga i nemam šta drugo reći osim da im se zahvalim
na evo uspješnoj dosadašnjoj saradnji. Nadam se da će ona biti proširena. Bila je jedna ideja da imamo festivali na prostoru otvorenog bazena Dobrinja. U ovoj godini nisu se mogli steći svi preduslovi,
možda u narednoj godini da budemo imali i tamo projekcije na otvorenom, u jednom drugačijem ambijentu", istakao je Efendić.

Direktor SFF-a Marjanović kazao je da najmnogoljudnija opština, kao što znamo, u gradu Sarajevo je zaista mjesto gdje festival želi da bude i uvijek se osjeća dobrodošlo.

"Ovo je ambijent cijelog centra Safer Zajko, mislim upravo ambijent kakav Festival treba da dopuni, zaista fantastično mjesto okupljanja i uvijek smo sretni kada vidimo da ovdje postoji interes za projekcije Sarajevo Film Festivala jer mislim da to ova opština zaslužuje, jer jedna je od rijetkih opština koja se time bavi, da opština zaista brine da njeni stanovnici imaju pristup najkvalitetnijim filmovima, ne samo u toku Sarajevo Film Festivala kroz ovo naše partnerstvo, nego kroz cijelu godinu, kroz rad kina Novi Grad u prostorijama same opštine. Mislim da je to zaista fantastično i vjerovatno jedina opština koja to radi na taj način.


Tako da na tome vam također čestitam i radujemo se mogućnostom pronalaska novih lokacija na području opštine, uključujući bazen, za koji sam siguran da ćemo kada se za to steknu uslovi napraviti sjajnu atmosferu i osmisliti kako najbolje da dopunimo i tu aktivnost koju opština ima. Kako je opština omogućila svojim građanima. Tako da još jednom hvala vam, hvala vam što pratite Sarajevo Film Festival", poručio je Marjanović.

#BHoscars #DanisTanović #Dobrinja #JovanMarjanović #NoviGradSarajevo #SafedZajko #SaferZajko #SarajevoFilmFestival #SemirEfendić #TINArena #BiH