Članak

PRIJETILA JE KATASTROFA

Vatrogasci, lovci i građani svim sredstvima sinoć branili Konjic od požara, koji su uspjeli staviti pod kontrolu

Foto: Planinarsko društvo Borašnica Konjic

(Patria) - Konjic je sinoć doživio pravu dramu kada je ogromni požar, koji je oko 19.30 sati zahvatio područje Vrtaljice, zaprijetio da se pretvori u nezaustavljivu vatrenu stihiju.

Plamen se brzo širio, ugrožavajući prve kuće na Plehi i stvarajući realnu opasnost za cijelo naselje, a potencijalno i za grad.

Vatrena stihija, razbuktavajući se iznad grada, stvorila je zastrašujuću sliku koja je ugrozila domove i prirodu. Na terenu su bili iz Vatrogasne jedinice Grada Konjica i Protivpožarna jedinica Šumarstva "Prenj", ali s obzirom na razmjere požara bilo je potrebno angažirati dodatne snage.

Upućen je hitan apel svim udruženjima građana s područja grada Konjica da se odazovu i pomognu u gašenju požara, a lokalni mediji su promptno prenijeli vijest. Građani su putem društvenih mreža pozivali da se ide na gašenja požara iznad grada. Apel za pomoć odjeknuo je širom grada. Ulice su se ispraznile, a kafići utihnuli dok su se ljudi žurili na mjesto događaja kako bi pomogli u gašenju požara, piše Novikonjic.ba.



U borbi protiv plamena, vatrogascima se odazvalo oko 70 članova konjičkih udruženja (GSS Prenj, GSS Konjic, Volonteri i prijatelji konjičke regije, Atletski klub Pace, Planinarsko društvo Borašnica, Odred izviđača "Neretva" Konjic, Lovačko društvo Buturović Polje…), i drugih građana različitih generacija koji su udružili snage u akciji spašavanja.

Brza akcija, bez trunke odmora vatrogasaca i građana Konjica sa puno upotrebljenih materijalno-tehničkih sredstava, vozila, bagera i opreme trajala je oko dva i po sata te je uspješno završena sa ugašenim požarom u cijelosti, a dežurne ekipe ostale su budne cijele noći da blagovremeno reaguju.

Zahvaljujući njihovim naporima, požar je stavljen pod kontrolu, a Konjic je spašen.

#AtletskiKlubPace #Borasnica #GSSKonjic #GSSPrenj #Konjic #NeretvaKonjic #Novikonjic #Plehi #Prenj #Vrtaljice #BiH