Članak

WASHINGTON

Bijela kuća povukla Bidenov poziv za nove izbore u Venecueli

(Patria) - Čini se da je Bijela kuća u četvrtak odustala od ranijeg poziva predsjednika Joea Bidena za nove
izbore u Venecueli, rekavši da samo govori o „apsurdnosti“ tvrdnje predsjednika Nicolasa Madura o pobjedi na izborima, javio je AFP.

„Predsjednik je govorio o apsurdnosti Madura i njegovih predstavnika koji nisu govorili jasno o izborima 28. jula“, rekao je portparol Bijele kuće, dodajući da je „potpuno jasno“ da je opozicioni kandidat Edmundo Gonzalez Urrutia pobijedio.

Na pitanje novinara u Bijeloj kući da li podržava ponavljanje kontroverznih izbora u Venecueli - u skladu s pozivima predsjednika Brazila i Kolumbije u četvrtak - Biden je odgovorio: „Da“. Međutim, Vijeće za nacionalnu sigurnost je ubrzo nakon toga nagovijestilo da je Biden davao samo generalnu izjavu o stavu SAD-a o Venecueli.

„Većini građana Venecuele, Sjedinjenim Državama i sve većem broju zemalja potpuno je jasno da je Edmundo Gonzalez Urrutia osvojio najviše glasova 28. jula“, rekao je glasnogovornik Vijeća. „Sjedinjene Države ponovo pozivaju da se poštuje volja venecuelanskog naroda i dapočnu razgovori o povratku na demokratske norme“, dodao je.

#BijelaKuća #Brazila #EdmundoGonzalezUrrutia #JoeBiden #Kolumbije #NicolásMaduro #SjedinjeneDržave #Venecuela #VenecuelanskiNarod #Vijeće #Svijet