Članak

DA NE ODU NA POLA MANDATA

Početkom septembra intervjui: Nezavisni odbor treba provjeriti da li kandidati za direktora SIPA-e imaju uslove za penziju

(Patria) - Nezavisni odbor PS BiH početkom septembra trebao bi zakazati intervjue sa kandidatima koji su se prijavili za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a mandat Darku Ćulumu istekao je polovinom jula. No, prema zakonu, on ostaje na funkciji sve do imenovanja novog direktora.

Jedan od prijavljenih kandidata je i Ćulum.

U toku su provjere prijavljenih kandidata, te je Nezavisbi odbor zatražio podatke iz kaznene evidencije da li su osuđivani. No, osim toga za ove kandidate se treba provjeriti i izvod iz PIO/MIO evidencije, odnosno ispunjavaju li uslove za penziju.

Nakon što Nezavisni odbor dobije tražene podatke, odredit će se termin intervjua nakon kojeg će se sačiniti rang-lista pet uspješnih kandidata i dostaviti je ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću koji Vijeću ministara BiH predlaže jednog kandidata za direktora SIPA-e.

Provjera iz evidencije PIO/MIO potrebna je kako se ne bi ponovila situacija kao sa odbjeglim zamjenikom direktora SIPA-e Zoranom Galićem. On je na ovu poziciju imenovan u februaru 2023. godine, a zbog situacije u kojoj se našao bježeći od krivičnog postupka, zatražio je od Vijeća ministara BiH razrješenje jer je ispunio uslove za penziju. No, o tome je i prilikom ranijeg konkursa trebao voditi računa Nezavisni odbor.

Kako je Patria ranije objavila, dva najozbiljnija kandidata za mandat direktora SIPA-e su Ćulum i načelnik Uprave policije Doboj MUP Rs Slobodan Radinković.

Nezvanično, u lobiranje za direktora SIPA-e uključene su i određene strukture iz Srbije s obzirom na važnost ove policijske agencije u razbijanju lanaca organiziranog kriminala, trgovine drogom, čiji su pripadnici često i srbijanski državljani.


#direktor #mandat #Nezavisniodbor #SIPA #BiH