Članak

TVRDI DA IMA KORONU

Lejla Fazlagić se nije pojavila u Sudu, tužilac traži pritvor: Sutkinja Zahiragić dala 24 sata za dostavljanje dokumentacije

(Patria) - Sutkinja Lejla Fazlagić, koja se već godinama nalazi u bjekstvu od bh. pravosuđa u Hrvatskoj, iako je bilo najavljeno, jutros se nije pojavila u Kantonalnom sudu u Sarajevu, gdje se trebala izjasniti o krivnji.

Ona je Sudu 12. augusta poslala dva maila u kojima je zatražila odgodu, tvrdeći da ona i njeno dijete imaju koronu.

Zbog toga je kantonalni tužilac Samir Selimović zatražio od Suda da ukine rješenje o jemstvu koje joj je ranije određeno, te da joj se odredi pritvor zbog bjekstva.

On je naveo da je dogovoreno da Fazlagić boravi u Sarajevu i svakog ponedjeljka se javlja u nadležnu policijsku stanicu, što se dosad nije desilo, te da ona već krši spomenuto rješenje, u kojem je naglašeno da se prihvatanje jemstva može poništiti i zamijeniti se pritvorom.

Napomenuo je da Fazlagić živi i radi u Hrvatskoj, dijete joj se tamo liječi, te posjeduje nekretnine u toj državi. Naveo je da je ona sama kada je izjavljivala žalbu, navela da joj je prebivalište u Hrvatskoj, te da je nesumnjivo vezana za tu državu.

"Nema razloga zbog kojih bih vjerovao da bi se ona vratila u BiH", kazao je tužilac, te najavio da će nadležnima u Hrvatskoj ponovo poslati urgenciju za njeno izručenje.

Prema informacijama kojima raspolaže Tužilaštvo KS, nadležni sudovi u Hrvatskoj su donijeli konačno rješenje o njenom izručenju, ali tamošnji ministar pravosuđa nikada nije potpisao rješenje.

Advokatica Belma Balijagić Džuho navela je kako je Fazlagić nekoliko puta podnosila zahtjev za jemstvo, te da ju je kontinuirano zvala "kad će i dokle će" i time ju je, kako kaže, uvjerila da želi da se konačno pokrene postupak. Istaknula je kako znaju koje su posljedice nedolaska na ročište, te od Suda zatražila rok od tri dana za dostavljanje medicinske dokumentacije.

Sutkinja Adisa Zahiragić je kazala da se Fazlagić Sudu obratila mailom kojim je tražila odgodu, te navela da u prilogu dostavlja medicinsku dokumentaciju i opravdanje, ali toga u prilogu nije bilo. Potom je, kako je kazala, u popodnevnim satima dostavila njenu prepisku sa doktoricom o koroni.

Tužilac je kazao da zahtjev odbrane ostavlja na odluku Sudu.

"Nemamo dokaz da je bolesna, a iz medija vidimo kako ljetuje u Hrvatskoj, uredno jede i lijepo izgleda", kazao je tužilac istaknuvši kako sve to baca sumnju na njenu iskrenu volju za pokretanjem postupka.

Sutkinja Zahiragić dala je braniteljici Balijagić Džuho i njenoj branjenici rok od 24 sata da dostave traženu medicinsku dokumentaciju, nakon čega će Sud donijeti odluku o tom pitanju.

Podsjetimo, u novembru 2016. godine raspisana je potjernica protiv Lejle Fazlagić. Optužnica protiv nje podignuta je 2018. godine nakon što je ispitana u Rijeci.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo tereti Lejlu Fazlagić-Pašić da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizirane kriminalne grupe na čelu koje je bio optuženi Alija Delimustafić.

"U fingiranim sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Počinjenjem spomenutih krivičnih djela kao organizirana grupa stekli su protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka", saopćeno je tada iz Tužilaštva KS.

S obzirom na to da je bila nedostupna bh. pravosuđu, protiv Lejle Fazlagić je razdvojen predmet u odnosu na druge iz slučaja Pravda – odnosno Alija Delimustafić i drugi, piše Faktor.

#LejlaFazlagić #SamirSelimović #sud #BiH