Članak

U SUSRET KAMPANJI

Rastrošna Karić traži još novca za reprezentaciju: Ni rebalans Budžeta joj nije dovoljan, ima li zloupotrebe javnih resursa?

Dakle, Karić je već potrošila ono što je planirala, pa je rebalansom povećala i sada želi nove hiljade maraka.

(Patria) - Gradsko vijeće Grada Sarajeva jednoglasno je 28. marta 2024. godine usvojilo rebalans Budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu. Gradonačelnici Benjamini Karić ni rebalans nije bio dovoljan, pa je početkom avgusta Službu za finansije obavijestila da u okviru zakona planiraju preraspodjelu stavki u Budžetu jer su predviđena sredstva (inače povećana rebalansom) već utrošena.

Dakle, Karić je već potrošila ono što je planirala, pa je rebalansom povećala, a sada želi nove hiljade maraka.



Zapravo Karić traži da se sa budžetske pozicije 613.400 Nabavka materijala i sitnog inventara – Nabavka zastava i postolja, na kojoj se nalazi 6.000 KM, prebaci 4.000 KM na budžetsku poziciju 613900 – usluge protokolarne reprezentacije – Ulaznice za žičaru i Vijećnicu za goste Grada.

Inače, rebalansom Budžeta je ova stavka Protokolarne reprezentacije iznosila 210.000 KM.

Prema nepotvrđenim informacijama Patrije Karić planira penzionere odvesti na Trebević, provodeći tako kampanju za načelnicu Novog Sarajeva. Karić se ovako priključila rastrošnosti Vlade FBiH, koja kupuje luksuzna auta, dok onkološki pacijenti umiru jer im na vrijeme nisu nabavljeni potrebni lijekovi.

Inače, Budžetom Grada Sarajeva za Ugovorene i druge posebne usluge bila su predviđena sredstva u iznosu od 2.573.100 KM, dok je rebalansom ovaj iznos uvećan za 657.138 KM, pa sada iznosi ukupno 3.230.238 KM.

Rebalansom Budžeta ranije povećani iznosi

S obzirom na rekordan iznos koji će biti plaćen za doček Nove godine Gradsko vijeće je moralo izdvojiti dodatna sredstva, pa su na planiranih 500.000 KM dodali još 300.000 KM, pa će pjesma Sare Jo, Severine i drugih građane Sarajeva koštati rekordnih 800.000 KM.


Sve češće pojavljivanje Karić u medijima nije besplatno, jer je uvećala iznos koji daje medijima, pa je rebalansom utvrđeno da će stavka – izdaci za informiranje medije i odnose s javnošću iznositi 194.000, što je povećanje za 50.000 KM , jer je Budžetom bilo planirano 144.000 KM.

U nedostatku adekvatnih projekata koji bi trebali biti popraćeni Karić je medijima bliskim Trojci (NIP, SDP i Naša stranak) davala desetine hiljada KM za projekat praćenja obnove fasada u Sarajevu!?

Karić je već imala prijavu Centralnoj izbornoj komisiji za zloupotrebu sredstava, no tvrdila je da su ta sredstva već bila planirana Budžetom. Ipak, ovaj novi planirani rastrošni ’projekat’ Benjamine Karić nije bio planiran niti Budžetom, niti rebalansom Budžeta, što može biti zloupotreba javnih sredstava za potrebe kampanje za Lokalne izbore.

#BenjaminiKaric #BudzetGrada #CentralnaIzbornaKomisija #LokalniIzbore #NovoSarajevo #Sarajevo #SaraJo #Severina #Trebevic #BiH #izdvojeno