Članak

ADMINISTRATIVNE PROCEDURE

Vijeće ministara BiH još na poziciji drži Galića, Zakon o radu u institucijama BiH propisao kad se daje otkaz

Piše: Amra Vrabac

Zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić još uvijek je na poziciji u toj policijskoj agenciji iako je od 8. jula u bijegu od bh. pravosuđa i nalazi se u Hrvatskoj. Tužilaštvo BiH Galića sumnjiči za zloupotrebu položaja i primanje dara dok je bio direktor Granične policije BiH. Galić je znao da Tužilaštvo želi da ga ispita, a kada je čuo da se sprema akcija hapšenja pobjegao je iz BiH.

Za Galićem je Sud BiH odobrio i raspisivanje crvene Interpolove potjernice, a Vijeće ministara BiH koje čine HDZ, SNSD, DNS i stranke trojke još uvijek ga nije smijenilo s te pozicije jer unutar Vijeća ministara BiH nema saglasnosti da li ga treba smijeniti ili razriješiti na vlastiti zahtjev.

Galić je prvobitno iz Hrvatske pokušao isposlovati bolovanje, ali mu to nije uspjelo. Zatim je putem svojih advokata zatražio godišnji odmor ali mu na taj zahtjev nije udovoljio direktor SIPA-e Darko Ćulum. Od 8. jula Galić nema zakonsko utemeljenje odsustva s posla.

Njegov advokatski tim zatim je uputio zahtjev za razrješenje s pozije zbog ostvarivanja prava na penzionisanje sa datumom 8. juli. No, ministri iz reda Bošnjaka ne žele pristati na takvo razrješenje i omogućiti Galiću da još dobije i veliku novčanu naknadu zbog odlaska u penziju.

U slučaju Zorana Galića primjenjuje se Zakon o SIPA-i i Zakon o policijskim službenicima. I tačno je da je jedino nadležno tijelo za iniciranje smjene direktora i zamjenika Nezavisni odbor. No, postoje jasno propisani uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi Nezavisni odbor predložio smjenu Vijeću ministara BiH koje tvrdi da je istu i predložilo.

“Nezavisni odbor predlaže smjenu rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, za čiji je izbor nadležan, ako su počinili krivično djelo, odnosno ako počine tešku povredu službene dužnosti, osim za krivična djela iz oblasti sigurnosti saobraćaja”, navodi se u nadležnostima NO.

No, Nezavisni odbor u dopisu koje je dostavilo Vijeću ministara BiH nije navelo jasan zakonski osnov na osnovu kojeg se može smijeniti što je zaustavilo Vijeće ministara BiH da donese bilo kakvu odluku.

Nezavisni odbor u slučaju Zorana Galića je mogao pokrenuti disciplinski postupak ali time bi se otvorila dva problema. Prvi je što bi amnestirali njegovo neprisustvo na poslu od 8. jula za koje nema pokriće, a čekanjem na izjašnjenje kupili bi mu još vremena. Ukoliko bi bio pod disciplinskim postupkom ili suspenzijom do okončanja procesa imao bi pravo na veći dio plaće.

U svom aktu prema Ministarstvu sigurnosti BiH Nezavisni odbor ostavio je i opciju razrješenja upravo jer bi se disciplinski postupak mogao razvući nekoliko mjeseci.

No, Zakon o policijskim službenicima ostavlja mogućnost da se može primijeniti i Zakon o radu u institucijama BiH. A taj zakon jasno precizira u kojim slučajevima može prestati ugovor o radu i to: ako je zaposlenik neopravdano izostao sa posla pet radnih dana uzastopno, odnosno sedam radnih dana sa prekidima u roku šest mjeseci. Galićeva šihtarica za mjesec juli ostala je upražnjena od 8. jula, jer nije dostavio dokaze o svojoj odsutnosti. Iako je bilo moguće da traži i neplaćeno odsustvo od 30 dana, Galić to nije uradio već na koncu traži razrješenje.

S druge strane u Zakonu o SIPA-i ne postoji riječ “smjena” već isključivo razrješenje. I tu su jasno propisani uslovi za isto: Vijeće ministara razrješava direktora i zamjenika direktora prema uslovima i procedurama koje sprovodi Nezavisni odbor.

(5) Direktor i zamjenik direktora mogu biti razriješeni dužnosti prije isteka mandata:
a) na lični zahtjev;
b) ako mu je konačnom odlukom izrečena disciplinska mjera zbog učinjene teže povrede radne dužnosti;
c) ako je osuđen za krivično djelo, osim za krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja;
d) ako se utvrdi da je aktivni član političke partije;
e) ako se na osnovu mišljenja nadležne zdravstvene ustanove utvrdi da je trajno spriječen da obavlja dužnost.

Dakle, Nezavisni odbor nije pokrenuo disciplinski postupak čime mu nije izrečena disciplinska mjera, Galić nije osuđen za krivično djelo, nije utvrđeno da je aktivni član partije iako je prisustvovao skupovima HDZ-a, a nejasno je i njegovo zdravstveno stanje.

Nezavisni odbor zbog svoje strukture u kojoj su tri člana bliska HDZ-u očito ima poteškoće da postupi zakonito u ovom slučaju, pa je sve prebačeno na Vijeće ministara BiH. No, zakon je jasan. Vijeće ministara BiH nije nadležno za smjenu i ukoliko bi postupilo mimo Nezavisnog odbora to bi Galiću otvorilo mogućnost tužbe koju bi sigurno dobio u svoju korist.

Ministar sigurnosti Nenad Nešić precizirao je da u ovom trenutku mogu samo postupiti po zahtjevu za razrješenje koje je podnio Galić ukoliko Nezavisni odbor ne dostavi zahtjev za smjenom. Nezavisni odbor je stava da su se već odredili o smjeni Galića i da neće više otvarati ovu temu.

Sada su na potezu pravni stručnjaci koji bi Vijeću ministara BiH trebali dati mišljenje da li su ispunjeni uslovi da se zbog nepoštivanja odredaba Zakona o radu u institucijama BiH može Galiću otkazati ugovor o radu. Time bi se izbjeglo da Galić ostvari beneficije od ove državne agencije i budžeta BiH dok se nalazi u bijegu od krivičnog postupka, a BiH spasi od sramote.


#bjegunac #pravnistručnjaci #Zakonoradu #ZoranGalić #BiH #izdvojeno