Članak

ODRŽAVA SE U RUSIJI

Mahmoud Abbas: Palestina će prisustvovati samitu BRICS-a

(Patria) - Palestina očekuje ​​poziv da prisustvuje samitu BRICS-a u Rusiji ove jeseni u formatu „outreach“, rekao je jučer palestinski lider Mahmoud Abbas za TASS nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Abbas je doputovao u zvaničnu posjetu Moskvi 12. augusta.

„Razgovarali smo o našoj viziji u vezi sa mogućim razvojem događaja u bliskoj budućnosti i do čega bi to moglo dovesti u ovako komplikovanim vremenima“, rekao je u intervjuu za TASS.

„Svakako smo razgovarali i o bilateralnim odnosima, jer imamo veoma dugogodišnji strateški odnos sa Rusijom“, nastavio je palestinski lider.

„Zbog toga smo razgovarali o bilateralnim vezama Rusije i Palestine, odnosima koje uvijek čvrsto podržavamo kako na ličnim susretima, tako i na nivou telefonskih razgovora. Razgovarali smo o perspektivama njihovog daljeg razvoja.“

„Razgovarali smo i o BRICS-u. Postigli smo usmeni dogovor da Palestina bude pozvana (na ovaj forum) u 'outreach' formatu“, rekao je Abbas.

Prema riječima palestinskog lidera, „mogao bi se organizovati poseban format sastanka koji će biti posvećen isključivo Palestini, kako bi sve zemlje iznijele svoje stavove o dešavanjima koja se dešavaju u ovoj oblasti“.

„Sve će to biti što je moguće relevantnije, s obzirom na činjenicu da su zemlje članice ove asocijacije sve prijateljske prema Palestini“, rekao je Abbas.

Rusija je preuzela jednogodišnje predsjedavanje BRICS-om 1. januara, a centralni samit BRICS-a je u Kazanju u oktobru 2024. godine.

Abbas je također rekao da je sa ruskim predsjednikom Putinom uspio da razgovara o „svim pitanjima koja su bila od interesa za obje strane“ i da je „sastanak trajao skoro dva sata“.

#BRICS #MahmoudAbass #Palestina #Rusija #Svijet