Članak

RAT PROTIV PALESTINACA

SAD prodaju oružje Izraelu za više od dvadeset milijardi dolara

(Patria) - Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odobrila je u utorak prodaju oružja Izraelu vrijednu više od dvadeset milijardi dolara, odbacivši pritisak aktivista za ljudska prava da zaustave isporuke oružja zbog broja poginulih u Gazi, javio je AFP.

Prodaja dolazi dok je Biden pritiskao Izrael i Hamas da postignu prekid vatre nakon deset mjeseci krvoprolića, iako bi oružju bile potrebne godine da stigne do Izraela.

U obavještenju Kongresu, State Department je rekao da je odobrio prodaju 50 borbenih aviona F-15 Izraelu za 18,82 milijarde dolara. Izrael će također kupiti skoro 33.000 granata za tenkove, do 50.000 minobacačkih i nova vojna teretna vozila.

Avion F-15, koji će početi da se isporučuje 2029. godine, nadogradiće trenutnu izraelsku flotu i uključuje radar i sigurnu komunikacijsku opremu.

„Sjedinjene Države su posvećene sigurnosti Izraela, a za nacionalne interese SAD-a je od
vitalnog značaja da pomognu Izraelu da razvije i održi snažnu i spremnu sposobnost
samoodbrane“, navodi State Department u svojoj obavijesti o avionima F-15, koje proizvodi Boeing.

Američki Kongres može blokirati prodaju oružja, ali je takav proces težak.

Grupe za ljudska prava i neki lijevo orijentisani članovi Bidenove Demokratske stranke pozvali su administraciju da obuzda ili zaustavi prodaju oružja Izraelu, zbog civilnih žrtvava u Gazi. Josh Paul, koji je dao ostavku u State Departmentu prošle godine u znak protesta protiv politike u Gazi, rekao je da Izrael nije dao Sjedinjenim Državama nikakav razlog da vjeruju da se odmiču od „apsolutne brutalnosti“.

U subotu su spasioci na teritoriji Gaze saopštili da su 93 osobe ubijene u izraelskom zračnom napadu na školu u kojoj se nalaze raseljeni Palestinci. Izrael je rekao da je gađao militante koji djeluju iz škole. Zvaničnici Bidenove administracije izrazili su zabrinutost zbog smrtnih slučajeva civila i odbili su komentarisati da li je korišteno američko oružje.

U govoru u Kongresu prošlog mjeseca koji su bojkotovali mnogi demokrati, Netanyahu je pozvao SAD da ubrzaju vojnu pomoć, rekavši da će to „dramatično ubrzati završetak rata u Gazi“.

#Gaza #Izrael #oružje #Svijet