Članak

SAD NISU ZNALE ZA AKCIJU

Biden naziva upad Ukrajine u Rusiju 'pravom dilemom za Putina'

(Patria) - Vojni upad Ukrajine u Rusiju „stvorio je pravu dilemu“ za ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je predsjednik Joe Biden u utorak, dodajući da su američki zvaničnici u stalnom kontaktu s Ukrajincima u vezi s tim potezom, javio je Reuters.

Oko 1.000 ukrajinskih vojnika probilo je rusku granicu u ranim satima 6. augusta sa tenkovima i oklopnim vozilima. Američki zvaničnik rekao je kasno u utorak da je cilj ukrajinske invazije na Kursk izgleda prisiliti Rusiju da povuče trupe iz Ukrajine kako bi branila rusku teritoriju.

Odgovarajući na pitanja novinara po dolasku u New Orleans, Biden je rekao da je bio informisan svakih četiri do pet sati u posljednjih šest do osam dana o akciji Ukrajine.

„To stvara pravu dilemu za Putina“, rekao je u svojim prvim suštinskim komentarima o operaciji, za koju se činilo da je Ruse zatekla nespremne.

SAD su Ukrajini dale milijarde dolara oružja namijenjenog uglavnom u odbrambene svrhe, dok Ukrajina pokušava odbiti rusku invaziju pokrenutu u februaru 2022. godine. Biden je u maju ovlastio Kijev da koristi oružje koje je isporučilo Washington na vojne ciljeve unutar Rusije, koji podržavaju ofanzivu na grad Harkov na sjeveroistoku Ukrajine.

Bijela kuća je saopštila da ih Ukrajina nije unaprijed obavijestila o ovom upadu.

#Kursk #Rusija #Ukrajina #Svijet