Članak

SAOPĆENJA

Sindikat će zaštititi i radnike i djecu u JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece 'Mjedenica'

(Patria) - Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo oglasio se povodom odluke Ministarstva odgoja i obrazovanja KS kojim se najavljuje zatvaranje internata i Dnevne radionice Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica u Sarajevu.

- Sindikat oštro osuđuje vrlo nekorektan odnos prema radnicima i djeci JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica Sarajevo te od Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo zahtijeva da odmah izda saglasnost za rad internata i radionica u školskoj 2024/2025. godini. Tražimo da predstavnici Sindikata budu uključeni u kreiranje dokumenata koji podrazumijevaju promjene koje se najavljuju kao sistemska rješenja, a pogotovo kada je u pitanju interresorna saradnja - navode u saopćenju.

Dodaju kako je Sindikat nadležan da štiti prava radnika i učinit će sve neophodno da radnici Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica Sarajevo ne ostanu bez posla.

- U narednom periodu će biti obznanjene aktivnosti Sindikata o pitanju situacije u navedenoj ustanovi.

Sindikat daje punu podršku radnicima, roditeljima i njihovoj djeci, a posebno školskom odboru i direktorici Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica Sarajevo, koji su u nezavidnoj situaciji, posebno u zadnjih pola godine - ističe se u saopćenju za javnost koje potpisuje predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

#AktivnostiSindikata #DjecaMjedenica #Internat2024 #InterresornaSaradnja #PodrškaRadnicima #PravaRadnika #RadniciMjedenica #SarajevoOglasio #SindikatOsnovnog #SistemskaRješenja #BiH