Članak

UGROŽENA PRIVREDA

Nedeljko Elek zavrnuo plin Sarajevu: Energoinvest traži umanjenje cijene

(Patria) - Sarajevo-gas Istočno Sarajevo na čijem je čelu Nedeljko Elek zavrnuo je plin preduzeću Sarajevogas, čime je Sarajevo ostalo bez dotoka plina.

Iako nije grijna sezona, privredni subjekti koriste plin, a uskoro će se isprazniti rezerve te će Sarajevogas ostati bez plina.

KJKP Toplane-Sarajevo za sada nemaju poteškoća u svom poslovanju, ali ukoliko bi se ovo dogodilo u grijnoj sezoni onda bi posljedice osjetili njihovi korisnici kojima isporučuju toplotnu energiju.

Elek je kazao kako su se na ovaj potez odlučili jer nisu dobili nikakav odgovor od 'Energoinvesta'.

"Imamo dobru volju za rješavanje problema i čekamo šta će biti. Domaćinstva bi trebala imati plina još nekoliko dana", kazao je.

"Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo poslalo je dopis Energoinvestu u kojem navode da će danas u podne ugasiti plin zbog toga što Energoinvest odbija platiti fakturu po cijeni koju nije odobrila ni Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

Poskupljenje se odnosilo na 2025. godinu, a iz Energoinvesta traže ispravljenu fakturu i umanjen iznos, te povrat razlike na ime već uplaćenih faktura.

"Obavještavamo korisnike usluga KJKP Sarajevogas da je, prema podacima s našeg nadzornog sistema, došlo do obustave dotoka prirodnog gasa danas, 13. augusta, od 12 sati. Naglašavamo, do ovog trenutka nismo dobili zvaničnu informaciju od snabdjevača prirodnim gasom Energoinvest d.d Sarajevo. Na osnovu toga možemo zaključiti da je transport gasa obustavilo preduzeće Sarajevo-gas A.D. Istočno Sarajevo", saopćeno je iz KJKP Sarajevogas.

"S obzirom da je obustavljen transport gasa, ekipe KJKP Sarajevogas d.o.o Sarajevo će u poslijepodnevnim satima početi sa prekidom isporuke gasa velikim potrošačima. Svi korisnici koji imaju tu mogućnost trebaju da pripreme postrojenja za prelazak na korištenje alternativnog energenta. Ovo je neophodno kako bi se osigurale dovoljne količine gasa za održavanje funkcionalnosti gasnog sistema, ali i za korisnike koji nemaju mogućnost korištenja alternativnog energenta kao što su domaćinstva i drugi prioritetni korisnici.

KJKP Sarajevogas d.o.o Sarajevo posjeduje definisane procedure postupaka u ovakvoj situaciji i u toku je finalizacija plana rada ekipa na terenu, prilagođena novim uslovima isporuke prirodnog gasa. O eventualnim promjenama, javnost ćemo redovno informisati. U slučaju potrebe, sve informacije možete dobiti na telefone Dispečerskog centra Sarajevogasa 033-592-095 ili 033-592-096."

#Energoinvest #NedeljkoElek #plin #Sarajevogas #BiH