Članak

PEDAGOŠKI STANDARDI

Zavod Mjedenica od aprila vodi borbu za internat i radionice: Hota-Muminović ne da saglasnost ni za veći broj odjeljenja!

(Patria) - Premijer KS Nihad Uk jutros se oglasio kako je naveo „povodom pisanja“ da se gasi internat Mjedenica i da štićenici idu na ulicu.

„Želim da demantujem navode. Štićenici Mjedenice nastavljaju koristiti usluge internata i nastavljaju sa školovanjem. Ministarstvo paralelno sistemski rješava ovaj problem u najboljem interesu za djecu“, naveo je Uk.

Premijer KS ni riječju se nije osvrnuo na objašnjenje koje je jutros dostavilo Ministarstvo odgoja i obrazovanja, a u kojem se eksplicitno navodi da ni internat niti radionice nisu propisani Pedagoškim standardima i normativima. Isto tako, Ministarstvo navodi da „ubrzano radi na kreiranju uslova za rad navedenog internata, kako bi se omogućilo učenicima da nastave boraviti u internatu od septembra nove školske godine, dok se ovo pitanje ne riješi sistemski i u najboljem interesu djece“.

Dakle, ako Uk ne vjeruje „pisanjima“, onda bi barem trebao vjerovati ministrici u svojoj vladi.

No, tu nije kraj problema Zavoda Mjedenica, a o svemu s čim se suočavaju u proteklom periodu Sindikalna podružnica Zavoda Mjedenica upoznala je i predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Saudina Sivru. Podsjećamo, Sindikat se protivio usvajanju Pedagoških standarda, a koliko je vlast štitila sebe pokazuje i zabrana protesta prosvjetnih radnika 14. maja. Ali tog dana Sindikat je održao press konferenciju zajedno sa regionalnim sindikatima koji su pružili punu podršku sarajevskim kolegama u njihovoj borbi i osudili represiju vlasti.

Prema dopisu u koji je Patria imala uvid Zavod Mjedenica od marta ove godine komunicira sa Ministarstvom kako bi se riješio problem rada internata i radionice za radnu okupaciju.

Ministarstvo odgoja i obrazovanja 19. jula Zavodu Mjedenica dostavlja odgovor u kojem navodi da „nije u mogućnosti izdati saglasnost za rad doma/internata i radionica za radnu okupaciju, jer isti nisu propisani u navedenim Pedagoškim standardima“.

U istom dopisu sindikalisti pišu da je 11. jula u Službenim novinama KS objavljen Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u kojem se prema članu 80. stav 2. navodi da se u Centru mogu realizovati programi za dobrobit učenika Centra (internatski smještaj) uz prethodnu saglasnost Ministarstva.

„Dana 22.07.2024. godine ponovo je poslata Molba za saglasnost Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS sa molbom za davanje saglasnosti, pozivajući se na prethodno navedeni član Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u KS“.

Kako im je rečeno početkom školske godine i u toku školske godine bit će doneseni određeni propisi u kojem se navodi i jedinstveni program odgojno-obrazovnog rada za sve domove učenika, te propis o radu doma učenika, odnosno uvjetima za prijem učenika, finansiranje smještaja i prehrane.

No, uposlenici JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica ne znaju na koji način da planiraju početak nove školske godine.

„Prema trenutnoj situaciji određeni uposlenici bi mogli biti na listi tehnološkog viška, a svi su dugogodišnji uposlenici od kojih su dvoje godinu dana do penzije“.

Zavod Mjedenica je još 2. aprila 2024. godine informisalo Ministarstvo o broju planiranih odjeljenja za školsku 2024/2025 koji je veći od maksimalnog broja odjeljenja i zatražilo pozitivno mišljenje o ispunjenosti uvjeta za odvijanje nastavnog procesa te 10. maja dostavilo Ministarstvu sve tražene podatke vezano za broj djece, odjeljenja i grupa.

„Zavod je dobio odgovor da je za osnovnu školu za odgoj i obrazovanje učenika sa teškoćama propisano maksimalno 18 odjeljenja, te da broj odjeljenja za školsku 2024/2025 planiramo sa propisanim u Pedagoškim standardima, vodeći računa o optimalnom i maksimalnom broju učenika u odjeljenju. Zavod Mjedenica neće biti u mogućnosti da od početka nove školske godine ponovo angažuje isti broj nastavnika koji je bio angažovan u maju tekuće godine“, navodi se u dopisu koji je upućen Sivri.

Predsjednik SSOOiKS Saudin Sivro kazao je da Sindikat osuđuje maćehinski odnos prema radnicima i djeci Zavoda Mjedenica.

"Od Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo zahtijeva da odmah izda saglasnost za rad internata i radionica u školskoj 2024/2025. godini. Tražimo da predstavnici Sindikata budu uključeni u kreiranje dokumenata koji podrazumijevaju promjene koje se najavljuju kao sistemska rješenja a pogotovo kada je u pitanju interresorna saradnja.

Sindikat je nadležan da štiti prava radnika i učinit će sve neophodno da radnici Mjedenice ne ostanu bez posla. U narednom periodu će biti obznanjene aktivnosti Sindikata po pitanju situacije u Zavodu Mjedenica. Sindikat daje punu podršku radnicima, roditeljima i njihovoj djeci a posebno školskom odboru i direktorici Zavoda Mjedenica koji su u nezavidnoj situaciji, posebno u zadnjih pola godine", naveo je Sivro u reakciji.

#NaidaHotaMuminović #radionice #zakon #ZavodMjedenica #BiH #izdvojeno