Članak

ŠTA RADI TROJKINA VLADA KS

Bandić: Odnos prema Mjedenici je probijanje dna na koje su nas strovalili i zločin prema budućnosti djece!

(Patria) - Vladu KS i ministarstvo za odgoj i obrazovanje ne zanima sudbina djece u internatu "Mjedenica" i Dnevnoj radionici u Mjedenici. Ovo nije samo još jedan sramotan potez Trojkine vlasti u Kantonu Sarajevo, ovo je probijanje dna na koje su nas već odavno strovalili. Sramota, poručio je Muamer Bandić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS.

"Ministarstvo za odgoj i obrazovanje odlučilo je zatvoriti internat "Mjedenica", ostavljajući najranjivije članove našeg društva bez potrebne podrške. U zemlji koja se već suočava s brojnim socijalnim i obrazovnim izazovima, ovakav potez predstavlja ozbiljan korak unazad. Zašto Ministarstvo nije razmišljalo o potrebama 11 djece s poteškoćama u razvoju i 28 starijih osoba koje ostaju prepuštene same sebi?", pita Bandić.

Dodaje da je ovaj internat je pružao sigurnost i obrazovanje djeci s poteškoćama u razvoju, a sada se ta vrata zatvaraju bez jasnog plana šta će se desiti s tim ljudima.

"Naša djeca zaslužuju bolje, ali vlast im okreće leđa kad im je najteže. Još je gore to što se zatvara i Dnevna radionica, koja je radila čak i tokom opsade Sarajeva, čime se šalje poruka da tradicija brige i solidarnosti unutar naše zajednice više nije važna. U ratu smo opstali zahvaljujući zajedništvu i solidarnosti, okupljeni oko vizije bolje budućnosti i ljepšeg života kada to zlo stane, a danas, u vremenu kada nas Trojka uvjerava da nam nikada nije bilo bolje, odbacujemo one kojima smo najpotrebniji. Zašto, i kakvi mi to ljudi namjeravamo postati?", potučio je.

Kako kaže, odluke o Mjedenici otkrivaju pravu prirodu današnje vlasti – neosjetljivost i zanemarivanje osnovnih ljudskih prava svih ugroženih sugrađana, a briga samo o onima genetski predodređenima.

"Umjesto da se sistem podrške ovim ugroženim kategorijama unapređuje i širi, mi svjedočimo urušavanju i onoga što je preostalo. Vrijeme je da se građani Sarajeva probude i traže odgovornost onih koji bi trebali služiti svom narodu, a ne da se ovako maćehinski odnose prema najslabijima među nama!

Ovo je još jedan pokazatelj koliko je vlast udarila u glavu i koliko se vladajuća kamarila otuđila od sopstvenog naroda, naših stvarnih društvenih i socijalnih potreba, da tako olako pokazuju potpunu nebrigu za dobrobit zajednice. Ostaviti djecu internata "Mjedenica" bez obrazovanja je zločin prema budućnosti te djece, ubistvo humanosti u našem društvu i dokaz da ovim Kantonom vladaju beskrupulozne siluete kojima sudbina djece i Zavoda "Mjedenica" ništa ne znači!", zaključio je Bandić.

#Djece #Internatu #KantonSarajevo #KantonuSarajevo #Ministarstvo #Mjedenica #MuamerBandić #StrankazaBosnuiHercegovinu #TrojkineVlasti #VladuKs #BiH