Članak

MEĐUSOBNE OPTUŽBE RUSIJE I UKRAJINE

IAEA: Nejasan uzrok požara koji je oštetio rashladni toranj nuklearne elektrane Zaporožje

(Patria) - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je kasno sinoć da su njeni predstavnici pregledali oštećeni rashladni toranj u nuklearnoj elektrani Zaporožje pod kontrolom Rusije u Ukrajini, ali nisu mogli odmah utvrditi uzrok požara tamo tokom vikenda.

Moskva i Kijev su se međusobno optuživali da su podmetnuli požar u ogromnoj nuklearnoj elektrani u Ukrajini, pri čemu Rusija okrivljuje napad dronom, a Ukrajina kaže da je to vjerovatno bio nemar ili palež Rusije, javlja Reuters.

Tim IAEA-e nije pronašao neposredne tragove ostataka dronova i procijenio je da je malo vjerovatno da je primarni izvor požara počeo u podnožju rashladnog tornja, navodi IAEA u saopštenju na svojoj web stranici.

„Tim nije bio u mogućnosti da donese konačne zaključke (o uzroku požara) na osnovu dosadašnjih nalaza i zapažanja“, navodi agencija.

Ni Moskva ni Kijev nisu prijavili znakove povišene radijacije.

IAEA je saopštila da je šteta najvjerovatnije koncentrisana na unutrašnjosti tornja na nivou distribucije vodene mlaznice, na otprilike deset metara visine.

„Tim je potvrdio da nema značajnih znakova poremećaja krhotina, pepela ili čađi koji se nalaze u dnu rashladnog tornja“, saopštila je IAEA.

„Nuklearna sigurnost elektrane nije narušena, jer rashladni tornjevi trenutno nisu u funkciji.“

Rusija je zauzela nuklearku od Ukrajine ubrzo nakon što je 2022. godine pokrenula potpunu invaziju na svog manjeg susjeda, koju naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

#elektrana #Ukrajina #Svijet