Članak

RUSKA AGRESIJA

Putin: Ukrajina želi da destabilizuje Rusiju Kurskom ofanzivom

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da Ukrajina svojim upadom na jug zemlje pokušava potkopati rusku stabilnost, ali da u tome neće uspjeti, javio je Reuters.

„Gubici ukrajinskih oružanih snaga se dramatično povećavaju, uključujući među najspremnijim jedinicama, jedinice koje neprijatelj prebacuje na našu granicu“, rekao je Putin na televizijskom sastanku s najvišim sigurnosnim dužnosnicima i regionalnim guvernerima.

„Neprijatelj će sigurno dobiti dostojan odgovor, a svi ciljevi koji su pred nama će, bez sumnje, biti ostvareni.“

Putin je rekao da se čini da Ukrajina pokušava da poboljša svoju pregovaračku poziciju u ratu, ali da ne može biti govora o pregovorima sa neprijateljem kojeg je optužio da gađa civile u svojoj operaciji u regiji Kursk. Rekao je da Ukrajina pokušava usporiti napredovanje Rusije na drugim dijelovima fronta, ali da ruske snage i dalje napreduju.

Ukrajina nije javno otkrila cilj operacije, koja je zatekla Rusiju nespremnu nakon mjeseci
postepenog ruskog napredovanja u istočnoj Ukrajini.

Putinovi komentari bili su najdetaljniji do sada otkako je Ukrajina izvela šokantni prekogranični napad 6. augusta. Pojavili su se sa ciljem da pokažu kontrolu nad situacijom i projektuju povjerenje da šok ofanziva neće uspjeti.

Ali Putin je također poručio zvaničnicima da budu spremni da se situacija pogorša prije nego što postane bolja.

„Neprijatelj će nastaviti da pokušava da destabilizuje situaciju u pograničnoj zoni, kako bi uzdrmao unutrašnju političku situaciju u našoj zemlji“, rekao je odgovarajući na izvještaj o situaciji koji je dostavio guverner Brjanska, drugog pograničnog regiona.

„Stoga, ako je danas oblast Brjanska relativno mirna, to ne znači da će ista situacija ostati i sutra.“

Guverner Kurske oblasti, govoreći na istom sastanku, rekao je da Ukrajina kontroliše 28
tamošnjih naselja i da su njene snage napredovale dvanaest kilometara u rusku teritoriju.

#Kursk #odbrana #Rusija #Ukrajina #VladimirPutin #Svijet