Članak

BORBA ZA BIJELU KUĆU

Izborom Tima Walza demokrate ciljaju na glasače kod kojih Kamala Harris stoji loše

Piše: Armin Sijamić

Demokratska stranka konačno je odabrala kandidata za potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država, koji će zajedno sa Kamalom Harris pokušati poraziti Donalda Trumpu i J.D. Vancea. Iako je Tim Walz malo poznat široj američkoj javnosti, njegov izbor sada djeluje kao logičan.

Demokratska stranka izabrala je i drugog kandidata za predsjedničku utrku. Šezdesetogodišnji guverner Minnesote, vojni veteran i i bivši kongresmen Tim Walz pomagat će Harris, odnosno preuzeti dio poslova u kojima ona ne stoji najbolje. Walz je bio jedan od tri kandidata za tu poziciju. U užem izboru su bili guverner Pennsylvanije Josh Shapiro i senator iz Arizone Mark Kelly.

Mnogi su tvrdili da bi idealan kandidat bio Shapiro, jer dolazi iz države koja je jedna od onih u kojima će se odlučiti izborni pobjednik, dakle iz „swing state“, ili Kelly, jer je Arizona bila jedna od najvažnijih država u pobjedi Josepha Bidena prije četiri godine, prvoj nekog demokratskog kandidata od Billa Clintona 1996. i drugoj od 1948. godine kada je pobijedio Harry S. Truman. Pored toga, Walz dolazi iz države u kojoj republikanski predsjednički kandidat nije pobijedio od 1972., a u trci za Predstavnički dom i Senat od 2006. godine.

Čudna kampanja, čudni kandidati

Trumpov izborni štab cilja na Minnesotu i već je tamo držao predizborne skupove. Republikanci vjeruju da bi ovaj put mogli odnijeti pobjedu, jer se Trump oslanja na, kako on to vidi, propuste koje je Walz napravio kao guverner, kada je u borbi protiv koronavirusa zatvarao kompanije i škole. Prema Trumpovom viđenju Walz se nije snašao ni u nemirima nakon slučaja George Floyd.

Međutim, čini se da ovi izbori donose utrku kakvu rijetki pamte, odnosno utrku punu preokreta, što stratege republikanaca i demokrata tjera da razmišljaju na drugačiji način.


Zato izbor šezdesetogodišnjeg luterana ne djeluje kao iznenađenje, štaviše djeluje kao nastavak plana da se pozicije Kamale Harris ojačaju kod bijelaca, posebno onih koji žive u ruralnim dijelovima zemlje. Walz je rođen u ruralnom dijelu Nebraske i dvanaest godina u Predstavničkom domu je zastupao ruralne okruge Minnesote, odnosno otuda izvlačio svoj izborni uspjeh.

Walz je bivši pripadnik Nacionalne garde gotovo četvrtinu stoljeća, a služio je u Evropi. To mu je pomoglo u formulisanju politike, nakon što se uključio u predsjedničku kampanju Johna Kerryja 2004., pa je od 2006. godine pobijedio u šest mandata republikanskog kandidata, kritikujući predsjednika Georgea W. Busha zbog rata u Iraku. Od tada je Walz borac za prava vojnih veterana, na koje ciljaju Trump i Vence.

Nema sumnje da čovjek sa ovakom biografijom uklapa u profil osobe koja bi se trebala baviti Vanceom, agresivnim republikanskim kandidatom, kojeg je već opisao kao „čudnog“, što je izborni štab demokrata već počeo koristiti u svojoj kampanji.


Demokrata starog kova

Walz će pokušati ojačati pozicije demokrata u tzv. „pojasu hrđe“, na koje ciljaju republikanci izborom Vancea. Analitičari kažu da će najvažniji dio nadmetanja biti na srednjem zapadu. Walz bi trebao da doprinese u državama, poput Wisconsina, Michigana i Pennsylvanije, iako on kao ni predsjednička kandidatkinja, koja je iz Californije, otuda ne potiče.

Ipak, problemi tamošnjih ljudi su mu bliski i ima iskustvo u bavljenju temama koje su njima važne, kao kongresmen i kao guverner posljednjih pet godina. Zagovornik je sindikalnog organizovanja, radničkih prava i zalagao se da minimalna zarada po satu ne smije biti ispod petnaest dolara.

Sve ovo Walza čini reprezentativnim primjerom američkog demokrate, kojih je usljed značajnih društvenih, ekonomskih i političkih promjena sve manje. Pored toga, pokazao se kao vjerni stranački vojnik. Stao je iza Harris odmah po povlačenju iz utrke predsjednika Bidena.


Prethodno, Bidena je podržavao u svim važnim politikama, pa je jedan od prvih guvernera koji je naredio raskid državnih ugovora u Minnesoti sa ruskim kompanijama, nakon agresije na Ukrajinu 2022. godine. Iako zagovornik pomoći Izraelu, ublažio je svoju podršku Tel Avivu nakon što je to uradio Biden, suočen sa zločinima izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Plan djeluje – barem do debate

Posljednje ankete govore da je aktuelna potpredsjednica Harris gotovo izjednačena sa Trumpom u gotovo svim „swing“ državama i da ponegdje ima prednost. Nema sumnje da će izbor Walza te brojeve dodatno popraviti, ako kampanja nastavi da se odvija ovim tokom.

Kako su Trumpa i Vancea republikanci upozorili da Harris ne napadaju na osnovu rasnog porijekla i zbog toga što je žena, Walz je već postao meta. „Walz bi bio najgori potpredsjednik u historiji“, rekao je Trump i dodao da je „čak i gori od opasno liberalne i pokvarene Kamale Harris – Da, toliko je loš. Pokrenuće pakao na zemlji i otvoriti naše granice najgorim zamislivim kriminalcima.“

Ovakva ocjena svojstvena je Trumpu i to je radio i ranije, posebno sa kvalifikacijama da je neka politika bila najbolja ili najgora u historiji, zavisno da li se odnosi na njega ili Bidena, što je koristio u debati koja je aktuelnog predsjednika koštala borbe za novi mandat.


Ali kako se približava septembar, kada se kampanja zahuktava na način da se govori o temama koje su važne glasačima po saveznim državama, demokrate imaju priliku da ostvare plan. Harris i Walz svojim biografijama imaju otvoren put ka ženama, manjinama, migrantskim zajednicama, bijelcima iz ruralnih dijelova, sindikalistima, radnicima, mladima, progresivnim demokratama...

Iako je u ovoj kampanji svaki obrat moguć, smatra se da će prvi veliki test popularnosti biti debate predsjedničkih i potpredsjedničkih kandidata. U slučaju demokrata, čija popularnost raste od izlaska Bidena iz utrke, posebno važna biće debata koju će voditi Trump i Harris. Mediji su u četvrtak izvjestili da će prva biti održana desetog septembra i da Trump traži još dvije.

Harris sada za nastavak rasta svoje popularnosti treba taktiku kako da diskutuje sa Trumpom, koji ne preza od iznošenja neistina i ličnih napada, te da istovremeno ponudi program koji će privući sve one kojima se obraća, a ulaskom Walza u utrku dobila je potencijalno milione novih glasača.

#ArminSijamic #DemokratskaStranka #DonaldTrumpu #izdvojeno #JDVancea #JoshShapiro #KamalaHarris #MarkKelly #Minnesote #SjedinjeneAmeričkeDržave #svijet #TimWalz