Članak

BORBA ZA BIJELU KUĆU

Pucanj u Trumpa okrenuo je izbornu kampanju u drugom smjeru, ali pobjeda je još uvijek daleko

Napad na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, u gradu Butler u saveznoj državi Pennsylvania tokom njegovog predizbornog skupa, okrenuo je izborni proces u drugom smjeru.

Piše: Armin Sijamić

Napad na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, u gradu Butler u saveznoj državi Pennsylvania tokom njegovog predizbornog skupa, okrenuo je izborni proces u drugom smjeru, i to ne samo kada je u pitanju naklonost ljudi, već i kada se govori o karakteru ovogodišnje trke za Bijelu kuću.

Ko je dvadesetogodišnji Thomas Matthew Crooks, zašto je pucao na Trumpa i kako je došao u priliku da to uradi, ostat će pitanja na koja će istraga američkih nadležnih organa pokušati dati odgovor. Ali nije sigurno da li će ikad taj odgovor dio javnosti prihvatiti. Pokušaji ubistva i ubistva američkih predsjednika do danas izazivaju kontroverze, odnosno postoje brojne verzije ko stoji iza takvih činova, barem prema onima koji su najuporniji u osporavanju zvaničnog narativa.

Međutim, neće biti sumnje u to da su američke službe podbacile (greškom, ili kao dio zavjere), da je Trump mogao biti ubijen i da su iza napadača ostale i druge žrtve koje su bile na predizbornom skupu. To su činjenice koje će ostati vezane za predsjedničke izbore 2024. godine.

Ostaje i činjenica da je nakon napada čitava kampanja dobila drugačiju dinamiku i da je sam čin postao dio političkog narativa. Trump, čija je fotografija nastala nakon što je ranjen postala je simbol njegovih pristalica, bio je ciljan iz poluautomatske puške AR-15, a koja se legalno prodaje u nekim saveznim državama i za šta se on sa republikancima zalagao. Pristalice demokrata nisu propustile priliku da na društvenim mrežama poruče da je ovaj napad zato mogao biti izbjegnut.



Nasilje u kampanji

Trumpove pristalice kažu da je napad na bivšeg predsjednika logičan slijed njegove demonizacije, nakon što je pokušan njegov opoziv kao predsjednika, nakon suđenja i medijske kampanje da je opasnost za demokratiju u Sjedinjenim Državama, što tvrdi i predsjednik Joseph Biden pet godina.

„Današnji događaj nije samo izolovani incident. Centralna premisa Bidnove kampanje je da je predsjednik Donald Trump autoritarni fašista kojeg treba zaustaviti po svaku cijenu. Ta retorika je direktno dovela do pokušaja atentata na predsjednika Trumpa“, objavio je na platformi X tada senator J.D. Vance iz Ohija, a sada i zvanično Trumpov kandidat za potpredsjednika SAD-a.

Mnogi u Sjedinjenim Državama, iz redova dvije pomenute stranke i onih koji ne pripadaju nijednoj, godinama su upozoravali da zemlja klizi u nasilje. Trump je poručio da bi moglo doći do nemira ako i predstojeći izbori budu pokradeni, budući da tvrdi da je pokraden i na prošlim, a demokrate da je dolazak ovog republikanca na vlast uvod u građanske sukobe.



Nema sumnje da iza dizanja tenzija stoje Trumpov i Bidenov izborni štab i mediji bliski njima, odnosno da su ta dva političara najodgovornija za ovo stanje. Nakon napada u Butleru njih dvojica su to indirektno priznala, a američkoj javnosti ostaje da razmatra pitanje koje neki postavljaju pet godina – kako je moguće da su Biden i Trump dva najpopularnija političara u državi i da li je političko takmičenje kao takvo moguće, ako se sve vrti oko ličnosti kandidata.

Prvo je Biden rekao da napad na Trumpa „poziva sve nas da napravimo korak unazad“ i da „ne možemo dozvoliti da se ovo nasilje normalizuje. Politička retorika u ovoj zemlji se veoma zahuktala. Vrijeme je da se smiri“, te dodao da „svi imamo odgovornost da ovo uradimo.“

Nešto kasnije, Trump, pripremajući se za republikansku konvenciju u Milwaukeeju, koja će ga zvanično nominovati za predsjedničkog kandidata, rekao je da „govor koji sam namjeravao održati u četvrtak bio bi impresivan. Bio bi brutalan. Mislim da bi bilo jako loše kada bih nakon svega počeo divljati o tome kako su svi užasni, koliko su pokvareni. Sada imam govor koji ujedinjuje.“

Trumpov povratak

Napad na Trumpa promijenio je i odnos dijela medija prema njemu, budući da ga je prije toga najveći broj njih opisivao kao prijetnju, devijaciju u političkom sistemu zemlje i čovjeka koji je osuđeni kriminalac (što zvanično i jeste) i koji je na pragu zatvora zbog drugih brojnih prekršaja, te kao čovjeka koji će promijeniti američko društvo i politiku do granica neprepoznatljivosti.

Ali i prije napada stvari su se počele mijenjati u njegovu korist, odmah nakon predsjedničke debate na kojoj je bio loš kao i Biden. Debata Bidenu ne bi bila potrebna, posebno jer je Trump u medijima portretiran kao kriminalac, ali je na nju izašao usljed pada popularnosti i kritika zbog dolaska miliona ilegalnih migranata u zemlju i politike prema Izraelu i Gazi.

Nakon debate dio demokrata, od kojih su mu neki i lično bliski, poručio je da Biden psihički i fizički nije spreman da bude predsjednik i da mu je potrebna zamjena. Biden je pokušao popraviti utisak press konferencijom i intervjuom, ali učinak nije bio onakav kakav se očekivao.

Nakon toga je Trump odnio važnu pobjedu u sudskom procesu u državi Florida, jer je sud odbacio slučaj o nelegalnom držanju važnih državnih dokumenata na njegovom privatnom posjetu, čime će slučaj dobiti nastavak na višim sudovima, ali epilog vjerovatno ne prije novembarskih izbora.

Potom su američki mediji tvrdili da milijarder Elon Musk Trumpu obećao podršku, što je on javno i potvrdio poslije napada, baš kao i milijader Bill Ackman. Podršku su dali i drugi, posebno na društvenim mrežama, koji su u Trumpu vidjeli žrtvu koju nepravedni sistem želi da ukloni.

U kampanji u kojoj je sve moguće

To što je nakon godina prikazivanja kao predatora, sada prikazan kao žrtva, Trump će koristiti. Ali prerano je reći da će mu to biti dovoljno za pobjedu, jer ostaje još četiri mjeseca kampanje i dobar dio glasača koji ga ne želi i onih koji se ne odriču Bidena, posebno žene zbog slučaja zakona „Roe v. Wade“ i borbe demokrata da on ostane na snazi, osiguravajući pravo na abortus i pravo na izbor.

U oktobru prošle godine Bidena su svi vidjeli u Bijeloj kući, jer je Trump upadao u sukob sa republikancima i njegovi pravni problemi su se gomilali. Nakon nekoliko sedmica rata u Pojasu Gaze i pobune dijela stranke i pristalica u ključnim „swing državama“, koje glasaju različito od izbora do izbora, kandidati su bili izjednačeni, a onda je Trump imao blago vodstvo koje se povećavalo do debate i onda ponovo poslije debate i napada u Butleru.

Zato se može pretpostaviti da je svaki obrat moguć u kampanji koja će svoj najkonkretniji dio, onaj u kome se govori o političkim programima kandidata, dobiti od polovine septembra.

Pomenimo i da je još uvijek u utrci Robert F. Kennedy Jr. i da je jučer rekao da je neće napustiti, uprkos telefonskom razgovoru sa Trumpom poslije njegovog ranjavanja i špekulacija da će podržati republikanca i postati dio njegovog tima u slučaju pobjede na izborima, a koji je objavio na društvenim mrežama i za to se kasnije izvinio bivšem predsjedniku.

Budući da je američko društvo podijeljeno i radikalizovano, po priznanju i Bidena i Trumpa, ne treba isključiti ni nove napade na kandidate ili stranačke skupove. To bi moglo dovesti do novih obrata, pa čak i radikalnijeg odgovora države na narastajuće nemire.

Sve u svemu, Sjedinjene Države imaju vruće političko ljeto i nastavak kampanje u kojoj su već neki ljudi izgubili život, u kojoj je načeta reputacija američkih službi koje se smatraju za najbolje na svijetu, u kojoj se u pitanje dovodi psihičko i fizičko zdravlje predsjednika najveće svjetske sile, u kojoj je najpopularniji političar osuđenik... i koja još uvijek traje. Scenarij kakav ne bi mogli zamisliti ni najveći američki neprijatelji.

#ArminSijamić #Demokrate #DonaldTrump #JoeBiden #Republikanci #RobertFKennedyJr #SAD #izdvojeno #Svijet