Članak

LOŠ ODNOS PREMA PRIRODI

Volimo planine ali ne i kulturu: Veliko polje na Igmanu puno smeća, ostataka hrane, zgarišta od roštilja

Foto: X

(Patria) - Na olimpijskoj planini Igman koja je poznata i kao vazdušna banja uvijek ima posjetilaca. Ne samo u zimskom periodu kada građani bježe od smoga i zagađenja, već i u ljetnom periodu kada je također zrak u Sarajevu pun alergena i zagađenja od saobraćaja. Sportske ekipe, porodice s djecom, penzioneri su česti gosti ali i brojni turisti posebno iz zemalja Bliskog istoka.

No, iako se volimo hvaliti boravkom u prirodi, čini se da je ne znamo i ne želimo čuvati.

Ove sedmice posjetioci na Igmanu ostali su šokirani količinama smeća na Velikom polju. Korpe pune smeća koje je rasuto i po travi, ostaci hrane, zgarišta od vatre i roštilja slika je koja vas dočeka prilikom dolaska na ovo izletište.

Okruženje puno smeća nije nešto što će vas ponovo vratiti na Igman. Drugi problem su i prakirani automobili na zelenoj površini. Iako postoji tabla sa oznakom da je zabranjeno parkiranje posjetioci to ne poštuju i redovno se parkiraju na travi.

Ono što je dobra vijest da je mobilijar u dječijem parku sačuvan i funkcionalan, kao i drvene kućice za odmor koje jesu dobrim dijelom išarane.



#Igman #priroda #smeće #vatra #Velikopolje #BiH