Članak

DOBIT ĆE PO 200 KM

Općina Stari Grad sufinansira polaganje vozačkog ispita za mlade od 18 do 30 godina: Opravdano ili ne?

(Patria) - Općina Stari Grad Sarajevo objavila je Javni poziv za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava namijenjenih mladima sa područja općine Stari Grad Sarajevo. Sredstva su dostupna za refundiranje dijela troškova za polaganje vozačkog ispita „B“ kategorije. Općina će polaganje vozačkog ispita za mlade od 18 do 30 godina sufinansirati sa 200 KM.


Ovo nije uobičajena praksa lokalne samouprave pa je objava javnog poziva otvorila pitanje opravdanosti utroška sredstava za ovu namjenu.

Pregledom Budžeta Općine Stari Grad za 2024. godinu nisu navedena sredstva koja će se koristiti za polaganje vozačkog ispita. Druge kategorije kao što su prijevoz učenika, edukacije, opremanje učenika, nabavka udžbenika, grantovi za sportiste jasno su navedeni. U budžetu ne postoji ni stavka "bespovratna" finansijska sredstva.

No, moguće je da će se ova sredstva dijeliti iz stavke "ostali grantovi pojedincima" za šta je planirano 38.000 KM.

Uslovi koje mladi moraju ispuniti je da imaju od 18 do 30 godina, prebivalište na području općine Stari Grad Sarajevo najmanje tri godine do podnošenja zahtjeva, da je riječ o prvom sticanju vozačke dozvole „B“ kategorije, da vozačka dozvola mora biti stečena u toku tekuće godine i da kandidat ne smije prethodno ostvarivati pravo na bespovratna sredstva u skladu sa odredbama Pravilnika.

Rok za podnošenje prijava je 31. decembar 2024. godine. Za dodatne informacije, zainteresirani se mogu obratiti Službi za obrazovanje, kulturu, sport i mlade na telefone: 033/282-324, 033/282-365 i 033/282-377.

Kompletan tekst Javnog poziva za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava namijenjenih mladima na području općine Stari Grad Sarajevo za refundiranje dijela troškova za polaganje vozačkog ispita „B“ kategorije pogledajte ovdje.

#StariGrad #sufinansiranje #vozačkispit #BiH