Članak

BORAVIO U TEHERANU

Iran saopštio da je projektil kratkog dometa ubio Hamasovog lidera

(Patria) - Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je projektil kratkog dometa ubio političkog šefa Hamasa Ismaila Haniyeha i optužila Sjedinjene Američke Države da podržavaju napad za koji su okrivili Izrael, javila je državna televizija u subotu, prenio je AP.

U televizijskom saopštenju, u kojem se ponavlja poziv na odmazdu, navodi se da je raketa sa bojevom glavom od sedam kilograma korištena za gađanje rezidencije Hamasovog lidera u Teheranu u srijedu, dodajući da je izazvala teška razaranja. Nisu dali detalje o lokaciji rezidencije.

Haniyeh je bio u Iranu kako bi prisustvovao inauguraciji novoizabranog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana.

„Akciju je osmislio i izveo cionistički režim, a podržale su i SAD“, navodi se u saopštenju
Garde. Dodaje se da će „ratnohuškački i teroristički cionistički režim dobiti oštru kaznu u
odgovarajuće vrijeme, mjesto i odgovarajućeg kapaciteta.“

Izrael nije potvrdio niti negirao svoju ulogu u ubistvu Haniyeha, ali je ranije obećao da će ubiti njega i druge vođe Hamasa zbog napada grupe 7. oktobra na južni Izrael koji je izazvao rat u Gazi.

Atentat je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba i direktnog sukoba između Izraela i Irana ako Teheran uzvrati.

Iran je u aprilu lansirao stotine projektila i dronova na Izrael. Baraž je uslijedio manje od dvije sedmice nakon što su u izraelskom napadu u Siriji ubijena dva iranska generala, i to je bio prvi put da je Iran pokrenuo direktan vojni napad na Izrael uprkos decenijama neprijateljstva koje datira još od Islamske revolucije 1979. godine.

Hamas, grupa koja vodi Pojas Gaze, izdala je u subotu saopštenje u kojem se navodi da je pokrenuo širok proces konsultacija za odabir novog vođe svog pokreta nakon ubistva njegovog bivšeg vođe Ismaila Haniyeha, javio je Reuters.

Haniyeh je ubijen rano u srijedu u glavnom gradu Irana, gdje je prisustvovao polaganju zakletve novog predsjednika Masouda Pezeshkiana.

Iran i Hamas obećali su da će uzvratiti Izraelu na ovaj napad. Izrael nije potvrdio niti negirao svoju ulogu u ubistvu Haniyeha.

#Hamas #Iran #Svijet