Članak

STAV PRAVNOG STRUČNJAKA

Nezakonita djelovanja izabranih zvaničnika državu i građane zavijaju u crno, a niko ne odgovara

Piše: Enver Išerić

Mediji izvještavaju da je Vlada entiteta Rs odbacila prijedlog da firmi "HES Vrbas" u vlasništvu slovenačke kompanije "Vijadukt" zbog raskida koncesionog ugovora za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu isplati odštetu od osam miliona maraka. I umjesto osam sada, na osnovu odluke Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu vrijedan više od 90 miliona maraka koji je u aprilu 2022. godine presudio u korist "Vijadukta", entitet Rs sada mora platiti više od stotinu miliona maraka.

Novinari, javnost i pravosudni sistem istražuju korupciju i pljačku narodnih para nosilaca javnih funkcija. I tu su vrlo slabi rezultati. Ali moramo postaviti pitanje koje je jako važno i na koje je potrebno dati odgovor: ko je i kada odgovarao za nanošenje ogromne štete budžetima svih nivoa vlasti i institucijama, a zbog nezakonitonog djelovanja.

A štete i to ogromne, nanesene su zaključivanjem štetnih ugovora, nezakonitim otkazima radnicima, i nezakonitim umanjenjena plaća državnim službenicima, zbog čega su, na osnovu sudskih presuda morala biti isplaćena sredstva u miloonima bosanskih maraka, uključujući i zatezne kamate.

Kako je moguće da se državi i građanima nanosi tolika šteta, zbog nezakonitog i nestručnog rada, a da pojedinci koji su to radili ne snose apsolutno nikakvu odgovornost?

#EnverIšerić #odgovornost #odštete #tužbe #BiH