Članak

IZRAEL ODGOVORAN

Turska za danas proglasila dan nacionalne žalosti zbog ubistva lidera Hamasa

(Patria) -Turska će danas obilježiti nacionalni dan žalosti zbog sahrane u Kataru lidera Hamasa Ismaila Haniyeha koji je ubijen u Teheranu, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javio je Reuters.

„Petak će biti proglašen nacionalni dan žalosti u znak solidarnosti s palestinskom stvari i u znak solidarnosti s našom palestinskom braćom i sestrama“, rekao je Erdogan na društvenoj mreži X, nazvavši Haniyeha „mučenikom“.

Erdogan je u srijedu osudio „perfidno ubistvo“ svog bliskog saveznika i „brata“ Haniyeha, političkog lidera palestinskog pokreta Hamas.

„Neka se Bog smiluje mom bratu Ismailu Haniyehu, palom mučeničkom smrću“, napisao je Erdogan na X-u, osuđujući „cionističko barbarstvo“.

Haniyeh je posljednji put posjetio Erdogana u Istanbulu u aprilu. Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Izrael vide Hamas kao terorističku organizaciju, a Erdogan ga naziva „pokretom za oslobođenje“.

Hiljade ljudi marširalo je u srijedu u Istanbulu da osudi smrt Haniyeha, ubijenog sa svojim tjelohraniteljem u Teheranu u srijedu rano ujutro, u napadu za koji se okrivljuje Izrael, koji nije komentarisao optužbe.

Avion s njegovim tijelom sletio je u četvrtak u Dohu nakon javne sahrane u Iranu kojoj je
prisustvovala gomila ožalošćenih koji su odali počast, izvijestila je katarska mreža Al Jazeera.

Katar, koji je uz blagoslov Sjedinjenih Država ugostio Hamasov politički biro, uključujući
Haniyeha, bio je uključen u višemjesečne neprekidne razgovore kako bi posredovao u okončanju rata u Gazi, zajedno s Egiptom uz podršku SAD-a.

#RecepTayyipErdogan #Turska #Svijet