Članak

NOVA POSTAVA

Pregovarač o nuklearnom sporazumu iz 2015. imenovan za potpredsjednika Irana

(Patria) - Novi iranski reformistički predsjednik Masoud Pezeshkian imenovao je pregovarača o nuklearnom sporazumu s velikim silama iz 2015. godine Mohammada Javada Zarifa za svog potpredsjednika za strateška pitanja, izvještavaju državni mediji u četvrtak, prenosi AFP.

„Vi ste zaduženi da nadgledate glavne nacionalne i međunarodne događaje, kao i koliko daleko uspijevamo u postizanju ciljeva ustava“, rekao je Pezeshkian u pismu imenovanja koje je prenijela zvanična novinska agencija IRNA.

Ministar vanjskih poslova između 2013. i 2021. godine u vladi umjerenog predsjednika Hassana Rouhanija, Zarif je postao poznata ličnost na međunarodnoj sceni tokom dugih pregovora o sporazumu iz 2015. godine.

Dogovor je torpediran tri godine kasnije kada je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Američke Države iz sporazuma i ponovo uveo sankcije i zahtijevao od saveznika da ih poštuju.

Ali to je učinilo Zarifa figurom za otvoreniji Iran, koji je okrenut prema van, što je Pezeshkian obećao tokom svoje kampanje, u kojoj mu se često pridruživao bivši visoki diplomata.

#Iran #potpredsjednik #Svijet