Članak

NEZAVISNI ODBOR ODLUČIO

Omogućena smjena odbjeglog zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića

Nezavisni odbor Parlamenta BiH održao je danas sjednicu na kojoj je razmatrao stanje u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), vezano za bjekstvo zamjenika direktora Zorana Galića, čije je hapšenje tražilo Tužilaštvo BiH.

(Patria) - Nezavisni odbor Parlamenta BiH održao je danas sjednicu na kojoj je razmatrao stanje u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), vezano za bjekstvo zamjenika direktora Zorana Galića, čije je hapšenje tražilo Tužilaštvo BiH.

Nezavisni odbor donio je zaključak, i uputio ga prema Vijeću ministara BiH, prema kojem odbjegli zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić može biti smijenjen ili razriješen dužnosti po vlastitom zahtjevu, piše Hayat.ba.

Odluku je donio odbor koji čine Enes Obarlija, Mišo Čavar, Muhamed Mujakić, Enes Bezdrob, Mato Miletić, Nikola Džambas, Darko Kremenović i Milian Stanić.

Podsjećamo, Galić je od 8. jula nedostupan organima gonjenja BiH, a prema informacijama koje je 9. jula saopštio glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, on je ilegalno prešao granicu s Hrvatskom i nalazi se u toj državi.

Njegov advokatski tim dostavio je medicinsku dokumentaciju Tužilaštvu BiH čime žele opravdati njegov boravak i očito daljnji ostanak u Hrvatskoj. Galić se u evidenciji SIPA-e vodi na bolovanju.

Galić je i ranije u više navrata boravio u Zagrebu na liječenju dok je bio i direktor Granične policije BiH. Krivična djela za koje se sumnjiči su iz perioda dok je rukovodio tom policijskom agencijom.

Od februara 2023. nalazi se na poziciji zamjenika direktora SIPA-e, iako je Tužilaštvo BiH protiv njega imalo šest otvorenih predmeta.

Sve dok se nije uključio i Europol nakon raspakivanja Sky i Anom aplikacija, Tužilaštvo BiH nije procesuiralo Galića.

#Hrvatska #Nezavisniodbor #Sipa #zamjenikdirektora #ZoranGalić #BiH