Članak

PARIZ 2024.

Takmičarka iz Alžira upisala prvu pobjedu na ženskom turniru OI: Italijanka predala meč nakon 45 sekundi

MOO je ignorirao testove IBA-e, organizacije s kojom su već godinama u sukobu. Tako su se u ženskom ždrijebu boksačkog turnira našla ova dva kontroverzna imena. Prvi nastup Imanea Khelifa dogodio se danas.

(Patria) - Olimpijskom boksačkom turniru ove godine ne nedostaje vrhunskih nastupa, ali najveću pažnju privukle su dvije sportašice - Imane Khelif i Lin Yu-ting. Njihova priča je postala središte skandala koji je uzdrmao svijet olimpijskog boksa.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odobrio je Khelif i Lin Yu-ting nastupe u ženskoj konkurenciji, unatoč zabrani Svjetske boksačke organizacije (IBA) koja im je prošle godine onemogućila sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu. Zabrana je donesena nakon testiranja kojim je utvrđeno prisustvo XY hromosoma.

MOO je ignorirao testove IBA-e, organizacije s kojom su već godinama u sukobu. Tako su se u ženskom ždrijebu boksačkog turnira našla ova dva kontroverzna imena. Prvi nastup Imanea Khelifa dogodio se danas.

Alžirki u kategoriji do 66 kilograma trebalo je samo 45 sekundi da izbori plasman u četvrtfinale. Talijanka Angela Cerini, koja je 2019. godine osvojila svjetsko srebro i srebro na Europskom prvenstvu, nije izdržala dulje od toga. Predala je meč uz komentar "ovo nema smisla", a zatim briznula u plač. Unatoč svojoj impresivnoj karijeri, protiv Khelifa nije imala šanse.

Svjetska boksačka federacija (IBA) naglasila je da Khelif i Lin Yu-ting nisu osporavali njihovu odluku, što potvrđuje legitimnost testova.

IBA je oštro osudila potez MOO-a i demantirala tvrdnje o nelegitimnim testovima. Izjavili su:

"IBA je diskvalificirala sportašice Lin Yu-ting i Imane Khelif s IBA Svjetskog boksačkog prvenstva za žene održanog u New Delhiju 2023. godine. Diskvalifikacija je rezultat njihova neuspjeha da ispune kriterije prihvatljivosti za sudjelovanje u ženskoj konkurenciji. Ova odluka donesena je nakon detaljnog pregleda i bila je nužna za održavanje pravednosti i integriteta natjecanja."

"Važno je istaknuti da Khelif i Lin Yu-ting nisu podvrgnuti testiranju testosterona, već zasebnom i vrlo priznatom testu čiji su rezultati povjerljivi. Test je jasno pokazao da 'boksačice' ne ispunjavaju potrebne kriterije i utvrđeno je da posjeduju natjecateljsku prednost u odnosu na druge boksačice."

#Alžir #AngelaCerini #IBA #ImaneKhelif #LinYuting #MOO #NewDelhi #OlimpijskiBoksačkiTurnir #Sport #SvjetskaBoksačkaFederacija