Članak

CSS

Hronična nezainteresovanost vlasti za poboljšanje sigurnosti!

(Patria) - Alarmantno pismo, koje su predstavnici Granične policije Bosne i Hercegovine (GP BiH) uputili visokom predstavniku, Kristijanu Šmitu, možda najbolje odražava nedostatak sluha, a možda i političke volje te znanja za stanje u sektoru sigurnosti.

Nakon upornog ignorisanja predstavki nevladinog sektora i akademskih radnika koje ukazuju na sigurnosne probleme građana, ali i ugrožavanje državnih interesa usljed nedostatne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, predmetni apel možda najbolje oslikava odnos političara u vlasti ka ovoj problematici.

Hronični nedostatak pripadnika GP BiH poprima zabrinjavajuće razmjere, posebno imajući u vidu nagoviješteni odlazak dodatnih policajaca u penziju do kraja kalendarske godine. Nedavni prijem novih 98 kadeta za rad u GP BiH, samo je mali iskorak ka popunjavanju upražnjenih mjesta u ovoj agenciji koja je, pohvalno, pri prijemu ovih uposlenika vodila računa i o gender balansu i povećala broj uposlenica, dajući time doprinos implementaciji UN rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost“.

U okviru redovne saradnje Centra za sigurnosne studije i rukovodstva GP BiH, imali smo priliku upoznati se s ovim problemima, kao što su veoma dobro upoznati i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti koji, nažalost, ne preduzimaju nikakve potrebne korake na rješavanju ovih nagomilanih problema.

Neka od mogućih rješenja su izmjene relevatnih zakona koji bi omogućili produženje radnog vijeka policijskih službenika na određenim poslovma za koje je potrebno višegodišnje iskustvo, poput pripadnika koji rade na graničnim prijelazima na kontroli putnika.

Ova mjesta se ne mogu popuniti u kratkom roku i primljeni kadeti će potrebne vještine steći tek nakon nekoliko godina. Popunjavanje nedostajućeg kadra također nije realno niti moguće ostvariti uz postojeće kapacitete Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Međutim, izmjenama određenih zakonskih rješenja se može omogućiti premještanje policijskih službenika iz drugih agencija i policijskih struktura sa nižih nivoa vlasti, a koji su u dobroj mjeri već osposobljeni za rad na zahtjevnim radnim mjestima u GP BiH.

Nadamo se da ćemo u narednom periodu vidjeti i neke konkretne aktivnosti aktera u vlasti kako bi omogućili neometano djelovanje ove policijske agencije veoma bitne za interese BiH, ali i ispunjavanje evropskih obaveza na zaštiti granica kako BiH tako i EU.

#GenderBalans #Korupcija #KristijanŠmit #NedostatakSluha #OrganizovaniKriminal #PolicajciPenziju #PolitickaVolja #Sigurnosnost #ZnanjeStanje #BiH