Članak

SARAJEVO

Gratz: Zbog loše klime Općina Centar ne funkcioniše

(Patria) - Zastupnik Denis Gratz danas je prisustvovao sjednici Općinskog vijeća Centar. Sjednica na kraju nije održana.

"Sat i 40 minuta nakon početka konstatovano je da dnevni red nije usvojen. Ključni razlog: općinska vlast nije dostavila vijećnicima materijale.

Slični problemi se ponavljaju iz sjednice u sjednicu. Satima se raspravlja o dnevnom redu, a nije prvi put da ne bude usvojen. Npr. na 33. redovnoj sjednici, nešto slično kao i danas, tri sata, ponavljam – tri sata se raspravljalo o dnevnom redu i na kraju – nije usvojen. Sjednica nije održana. Razlog je uvijek isti: nema saradnje između načelnika i Općinskog vijeća. Loši međuljudski odnosi, toksična klima.

Uz to, Statut je star 20 godina i neusklađen sa zakonima. Služba za rad s Općinskim vijećem je srezana od strane općinske uprave i faktički desetkovana. Na nekim od proteklih sjednica nije bilo dovoljno ljudi čak ni da zapisnik na vrijeme naprave. Predsjedavajućem OV su oduzeti saradnici, u svom kabinetu nema nijednog pravnika. Vijećnici to vide kao napad načelnika na integritet OV. Načelnik osjeća da mu je OV neprijatelj.

Zatim krenu teške riječi, uvrede, pa čak i psovke. Sve to stvara najgore moguće međuljudske odnose, a svaki pokušaj da se to riješi, u ovom mandatu, završio je neuspjehom i još gorim stanjem.

Pri tome je svima jasno da niti načelnik može raditi kako treba sam, bez Općinskog vijeća, niti Vijeće može išta, bez načelnika. Bez njihovog zajedničkog rada, međusobnog poštovanja i saradnje, dešava se ovo što je trenutno sudbina Centra: STAGNACIJA.

Sve dok općinska uprava i OV budu gledali jedni na druge kao na neprijatelje, Općina Centar se neće pomaknuti ni milimetar iz blata u kojem se nalazi.

Danas su na sjednici bili grupa građana s područja Marijin Dvora, te predstavnici FK Sarajevo, koji su došli s namjerom da govore o svojim konkretnim problemima i idejama za rješavanje. Također trebalo se raspravljati o tome dokle se došlo realizacijom projekata iz budžeta za ovu godinu. Ali sve to je ostalo u drugom planu, jer se Općina Centar, kao i veći dio ovog mandata, morala baviti samom sobom, a ne onim što građani hoće", napisao je Gratz.

#BiH #Budžet #Centar #DenisGratz #FKSarajevo #MeđuljudskiOdnosi #Načelnik #OpćinskaUprava #OpćinskoVijeće #Sjednica #Statut