Članak

KANTON SARAJEVO

Magoda tvrdi da su izdvojili rekordan iznos za kinematografiju

(Patria) - Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda oglasio se danas o pitanju finansiranja kinematografije.

- Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u 2024. godini ulaže 2,5 miliona u kinematografiju! To je rekordni iznos izdvojen za ovu namjenu, poručio je Magoda.

Dodaje da se do kraja godine osniva i Fondaciju za kinematografiju Kantona Sarajevo.

- Dobronamjerne kritike i sugestije prihvatamo, a na neopravdane i neistinite odgovaramo činjenicama, poručio je Magoda.

Podsjećamo, u pismu redatelji su se, između ostalog, osvrnuli i na smanjenje budžeta za kinematografiju te naveli da ovakvim odnosom vlast doprinosi nestanku bh. filma.

"Budžet za film u BiH ste smanjili sa 1.740.000 eura na 1.510.000 eura. Vašoj Vladi, 'najbolji ambasadori naše države' i 'jedna država bez kulture nije država već teritorija' ne samo da nisu razlog za jaču podršku, nego ovakvim odnosom i nemarom zapravo činite da bosanskohercegovački film nestane. Mislimo da je važno obavijestiti javnost da ako ovako nastavite, u vašem mandatu neće biti više domaće proizvodnje", napisali su.

Potpisnici pisma koje je upućeno premijeru Federacije BiH su Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Pjer Žalica, Aida Begić, Dino Mustafić, Tanja Miletić Oručević, Nermin Hamzagić, Ines Tanović, Alen Drljević, Srđan Vuletić, Alen Šimić i Nedim Karalić.

#DobronamjerneKritikeISugestije #FinansiranjeKinematografije #FondacijaZaKinematografiju #KantonSarajevo #KSKenanMagoda #MinistarKultureISporta #MinistarstvoKultureISporta #NestanakBHFilma #RekordniIznos #SmanjenjeBudžeta #BiH