Članak

REAKCIJA MINISTRA SIGURNOSTI

Kad Nešić brani državu od Konakovića: BiH ima iste sporazume o policijskoj saradnji sa skoro svim zemljama u regionu

(Patria) - Ministar sigurnosti Nenad Nešić apelovao je na ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da prestane manipulacijama obmanjivati javnost u BiH, i da počne štititi građane, a ne organizovani kriminal.

''Rušenjem policijske saradnje, svjesno ili nesvjesno, kolega Konaković pomaže opasnim regionalnim kriminalnim grupama. Zahvaljujući prikrivenim istražiteljima razbijene su mnoge kriminalne organizacije u regionu i BiH. Borba protiv narko kartela i pranja novca je globalni problem i nedopustivo je da ima protivnike u najvišim institucijama vlasti. Konakovićevo obrušavanje na MUP Srbije i ministra Ivicu Dačića, nažalost, svjesno ili nesvjesno, pomoć je organizovanom kriminalu", poručio je ministar Nešić.

Ministar podsjeća da BiH ima identične sporazume o policijskoj saradnji sa skoro svim zemljama u regionu.

"Zahvaljujući takvom sporazumu sa Slovenijom, prikriveni istražitelji MUP-a Republike Srpske pomogli su razbijanju ozbiljne narko grupe, zbog čega su nagrađeni od državnog vrha Slovenije. Laž je da prikriveni istražitelji iz Srbije mogu doći bilo kome na vrata u BiH i privesti ga. Njihova uloga je da učestvuju u posebnim istražnim radnjama i dokumentovanju krivičnih djela, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH i po nalogu pravosudnih institucija BiH", objašnjava ministar Nešić.

Sramota je i za Konakovića i za BiH, dodaje on, da drži slovo ministru Dačiću zbog lica koja su na teritoriji Srbije, a za kojima je raspisana potjernica.

"Konaković svjesno obmanjuje javnost, jer jako dobro zna da ni BiH ni Srbija ne mogu isporučiti svoje državljane. Postoje i desetine lica u BiH koje potražuju Srbija i druge države i naravno da ne mogu biti isporučena jer su državljani BiH. Nikom od stranih državnika nije palo na pamet da nam zbog toga drže lekcije jer znaju da Ustav BiH i zakoni BiH ne dozvoljavaju da isporučimo svoje državljane. To isto važi i u
slučaju Srbije i to Konaković zna, ali mu je zgodno da vara svoje birače", navodi ministar Nešić.

Pokušaji opstrukcije policijske saradnje ne donose korist građanima, nego isključivo kriminalnim organizacijama.

"Mi treba da štitimo našu djecu, a ne kriminalne organizacije koje se bave narkoticima i pranjem novca. Dok sam ja ministar, štitićemo našu djecu", poručio je Nešić.

#ElmedinKonaković #NenadNešić #policijskasaradnja #sporazumi #BiH