Članak

PO NALOGU TUŽILAŠTVA KS

SIPA istražuje slučaj 'Bjelašnica': Zašto je ministar Bošnjak stavio potpis na novo uništavanje šume

Piše: A. Čorbo-Zećo

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo danima saslušava i traži dokumentaciju iz Ministarstva komunalne privrede Kantona Sarajevo, a sve u vezi predmeta 'Bjelašnica'.

Podsjećamo, riječ je o izmjenama urbanističkih planova, krčenju šume, izradi strategijske procjene na okoliš, a sumnja se i na pranje novca.

Istražitelji SIPA-e uzimaju izjave od državnih službenika zaposlenih u ministarstvu, bivših ministara i svih onih koji su imali učešće u radnjama oko predmeta istrage. U cijeli slučaj uključena je i Općina Trnovo i načelnik Ibro Berilo.

Poseban interes je usmjeren na pozitivno mišljenje na Strategijsku procjenu od strane ministra Bojana Bošnjaka (Naša stranka). Podsjećamo, bivši ministar Almir Bečarević nije želio potpisati ovu strategiju niti dati pozitivnu ocjenu, ali je Bošnjak odmah nakon što je imenovan stavio svoj potpis i pozitivnu ocjenu.

Podsjećamo, među negativnim komentarima datim na ovu Strategiju izdvaja se i ono iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Nisu mogli dati pozitivno mišljenje na prijedlog Izmjena i dopuna RP „SRP Bjelašnica“ obzirom da će realizacija plana dovesti do ireverzibilne degradacije okoliša. U Mišljenju 04-19-773/20 od 05.01.2021. navode, da je predmetno područje identificirano kao dio Natura 2000 područja Bjelašnica-Igman Visočica-Treskavica unutar kojeg su utvrđenje strogo zaštićene vrste sa svojim staništima i vrste sa Crvene liste Federacije BiH, te ukazuje na činjenicu da je zakonskom legislativom Federacije BiH iz oblasti zaštite prirode zabranjeno poduzimanje aktivnosti kojima se mogu ugroziti divlje vrste i njihova staništa.

Navode da nije uzet u razmatranje negativan uticaj na EMERALD područje kanjona Rakitnice, predlažu izuzimanje dijela područja u smislu zaštite (npr. kao Ravna Vala). Krajnji zaključak je da glavna odrednica budućeg razvoja KS, kao turističke destinacije, treba biti zasnovan na sačuvanim prirodnim vrijednostima, a ne na devastiranju prostora. Napominju da je pogrešna konstatacija u Izvještaju da nisu rađene valorizacije prostora.

Inače, kantonalni ministar Naše stranke u Vladi Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak odobrio je, bez javne rasprave, novo uništavanje šume na Bjelašnici i gradnju novih apartmana na Bjelašnici.

Pomno su to pratili iz Eko akcije, te isticali da je Stratešku procjenu utjecaja nove gradnje na Bjelašnici, bez koje nije bilo moguće nastaviti gradnju na Bjelašnici, koju su odbila tri prethodna ministra na kraju odobrio ministar iz redova Naše stranke.

“Novo krčenje šume u državnom vlasništvu na Bjelašnici sad uveliko traje, jer se privremena mjera Ustavnog suda BiH kojom je stavljena van snage federalna uredba o krčenju šume, ne odnosi i na Kanton Sarajevo”, pisala je Eko akcija.

Sada se cijelom pričom bavi i SIPA, a po nalogu Tužilaštva KS. Prema informacijama Patrije predmet je u završnoj fazi i uskoro se očekuje konačna tužilačka odluka.

#Bjelašnica #BojanBošnjak #EkoAkcija #KantonSarajevo #KrčenjeŠume #Ministarstvo #PraanjeNovca #SIPA #StrategijskaProcjena #UrbanističkiPlanovi #izdvojeno #BiH