Članak

BIJELJINA

Uoči svečanog otvorenja Ahmed-age Krpića džamije proučeni mevlud i zikr

(Patria) - U okviru programa svečanog otvorenja džamije Ahmed-age Krpića u Bijeljini večeras su proučeni mevlud i zikr.

Obraćajući se velikom broju okupljenih vjernika glavni bijeljinski imam Samir-ef. Camić ukazao je na značaj obnove ove džamije, kazavši da je ona druga obnovljena u gradu Bijeljini, a šeta obnovljena na području ovog medžlisa.

„Ova džamija ima posebno mjestu u našim srcima, posebno mjestu ovdje u Bijeljini. Ova džamija je bedrija. Mi smo prvi mevlud u ovoj džamiji proučili povodom Bedra. Allah zna zašto je to tako. Iz povijesti uzimamo poruku, učimo, pamtimo, ali gledamo šta ćemo raditi danas za bolje sutra. I ova džamija je dokaz činjenice da ako se trudimo, da trud Gospodar vidi, da se isplati djelovati, za oba svijeta. Bijeljinci su se potrudili da džamija bude izgrađena sredstvima džematlija, svaka marka je uložena s njihove strane. Pokušali su da naš identitet, kulturu, tradiciju, prvenstveno kroz džamije, uzmu, ukradu, ali smo zahvalni Allahu da sutra otvaramo džamiju“, kazao je efendija Camić.

Gost predavač ovom prilikom bio je Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko i potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

„Ovo je značajan događaj. Obnoviti bogomolju znači udahnuti život najplemenitijoj strani čovjeka, duši, moralu“, kazao je Gobeljić.

On je podsjetio da Allah naznačava dvije važne poruke - poruku o našoj obavezi da se brinemo o sebi, kao i poruku o upućivanju na različite načine brige o sebi.

„Brinuti na pravi način o sebi znači obezbijediti pravo na život sebi i svojoj porodici. To je život u slobodi i prosperitetu, slobodi koju ćemo udisati punim plućima. Ko se brine o sebi na ovakav način, brine na pravi način. Život u dostojanstvu i slobodi se ne može postići bez truda, napora, žrtve“, poručio je, između ostalog, Gobeljić.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa Sarajevo, dok je zikr predvodio šejh Asim-ef. Čakal, šejh Nakšibendijske tekije „Šejh Hamza Bali“ iz Gornje Tuzle. Svečanost otvorenja počinje sutra u 11.30 sati, a prisustvovat će reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, te zvanice iz vjerskog, političkog i društvenog života BiH te ove lokalne zajednice.

#Bijeljina #džamija #bih