Članak

ZARAZNO OBOLJENJE

Epidemija morbila proglašena i u ZDK, apel roditeljima da što prije vakcinišu djecu

(Patria) - Nakon što je u Zeničko-dobojskom kantonu zabilježen prvi smrtni slučaj od morbila, ministrica zdravstva Aida Salčinović na osnovu izvještaja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica te uz saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva i mišljenja Zavoda za javno zdravstvo FBiH u petak 19. jula donijela je naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti morbila u ovom kantonu.

Epidemija je početkom godine proglašena u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu. Prije nekoliko dana i u Sarajevu je prijavljen jedan smrtni slučaj, a 17-godišnjak koji je preminuo nije mogao biti vakcinisan.

Iako se morbili nazivaju "dječijom bolesti" i najveći broj zaraženih jesu djeca uzrasta od 1 do 4 godine, zabilježeni su i slučajevi zaraze odraslih s obzirom da je riječ o vrlo zaraznom oboljenju. Zaraza se širi nekoliko dana pred pojavu osipa, ali i nekoliko dana nakon što izbije osip.

Za ovu bolest ne postoji lijek, već se ublažavaju simptomi koje morbili izazivaju kao što su visoka temperatura, konjuktivitis, proliv. Jedina adekvatna prevencija je vakcinacija. Simptomi koji se pojavljuju nekoliko dana uoči izbijanja osipa su kašalj, umor, temperatura, grlobolja pa je u prvi momenat teško shvatiti da se radi o morbilima dok ne počne izbijati osip na koži lica, vrata, trupa...

U Kantonalnoj bolnici Zenica imali su 100 hospitalizacija i svi primljeni pacijenti nisu bili vakcinisani.

Od 6491 prijavljenog slučaja morbila do 17. jula, 5568 (85,8 %) je necijepljeno, 282 (4,3 %) je bilo nepotpuno cijepljeno, a u 539 (8,3 %) oboljelih cjepni status je bio nepoznat. Tokom ovog razdoblja u FBiH je prijavljeno 476 hospitaliziranih slučajeva morbila.

Epidemiolozi pozivaju roditelje da vakcinišu djecu što prije i u što većem broju kako bi se stekao kolektivni imunitet, a zaraza svela na minimum.

Kod djece morbili mogu izazvati teške komplikacije koje u najtežim slučajevima završe smrtnih ishodom.

S obzirom da se bliži i početak nove školske godine, raste zabrinutost da će se zaraza širiti početkom jeseni.

#epidemija #morbili #zaraznooboljenje #ZDK #bih