Članak

RIJEČ IZ OPOZICIJE

SDA: Dolazak policije iz Srbije u BiH je intenziviranje velikosrpskog projekta, politika Trojke ohrabruje neprijatelje države

(Patria) - Stacioniranje pripadnika MUP-a Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine nastavak je agresivne politike Vučićevog režima, čiji je cilj ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, saopćeno je iz SDA.

"Srbijanski državni vrh, u saradnji sa vlastima u entitetu RS, svojim potezima kontinuirano destabilizira stanje u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji. Takva politika je posebno intenzivirana nakon održavanja tzv. "Svesrpskog sabora". Dolazak policijskog helikoptera iz Srbije u Trebinje, paradiranje pripadnika Vojske Srbije po Prijedoru i raspoređivanje srbijanskih policajaca po bh. gradovima u danima obilježavanja genocida u Podrinju i Krajini je provokativan i drzak početak realizacije programa usvojenog na Saboru.

Provođenje velikosrpskih planova olakšava izostanak odlučne i konkretne reakcije svjedoka-garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji imaju obavezu da zaustave sve procese koji su prijetnja miru.

Velikosrpskim projektantima i izvođačima radova na ruku ide i činjenica da su im stranke Trojke, zbog vlastitih fotelja, prepustile sve poluge u sigurnosnom sektoru. Istovremeno, u onim bh. intitucijama preko kojih još uvijek mogu zaustavljati nasrtaje velikosrpske politike, dužnosnici Trojke pokazuju nevjerovatno neznanje, nesposobnost i nesnalaženje.

Ostanak na vlasti po svaku cijenu i vlastiti PR su im najvažniji. Njihovi strastveni obračuni sa probosanskom opozicijom i istovremena snishodljivost prema sprezi SNSD/HDZ, te verbalne akrobacije i bizarni javni performansi kojima tobože brane državu, samo dodatno ohrabruju neprijatelje države", navode iz SDA.

Dalje navode da umjesto da ispravljaju očigledne propuste ili se sklone, predstavnici Trojke uglavnom ne reaguju.

"I kada to čine onda zabrinutoj bh. javnosti objašnjavaju kako je sve urađeno po zakonu, kako je kriv neko u drugom ministarstvu i insituciji, ili lažno optužuju prethodne vlasti.

Ukoliko se ovakav odnos prije svega domaćih, ali i stranih faktora, prema drskim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu nastavi, pitanje je vremena kada će doći do eskalacije stanja sa nesagledivim posljedicama", zaključuju iz SDA.

#policija #reakcija #SDA #BiH