Članak

OČEKIVANJA BLINKENA

Iran će uskoro moći proizvesti fisijski materijal za upotrebu u nuklearnom oružju

(Patria) - Iran je u stanju da proizvede fisijski materijal za upotrebu u nuklearnom oružju u roku od „jedne ili dvije sedmice“, rekao je u petak američki državni sekretar Antony Blinken, javio je AFP.

Vijesti o iranskim sposobnostima prate nedavni izbor predsjednika Masouda Pezeshkiana, koji je rekao da je njegov cilj „izvući Iran iz njegove izolacije“ i koji se zalaže za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila.

Blinken je rekao da je „ono što smo vidjeli posljednjih sedmica i mjeseci Iran koji zapravo ide naprijed“ sa svojim nuklearnim programom.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle 2018. godine iz iranskog nuklearnog sporazuma, koji je osmišljen da reguliše atomske aktivnosti Irana u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Govoreći na sigurnosnom forumu u Coloradu, Blinken je okrivio kolaps nuklearnog sporazuma za ubrzanje iranskih sposobnosti.

„Umjesto da bude najmanje godinu dana daleko od probojnog kapaciteta za proizvodnju fisivnog materijala za nuklearno oružje, (Iran) je sada vjerovatno jednu ili dvije sedmice od toga“, rekao je Blinken. Dodao je da Iran još nije razvio nuklearno oružje.

Vršilac dužnosti iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri rekao je za CNN ranije ove sedmice da je njegova zemlja ostala privržena sporazumu, poznatom kao JCPOA.

„Još uvijek smo članovi JCPOA. Amerika se još nije uspjela vratiti JCPOA, tako da je cilj kojem težimo oživljavanje sporazuma iz 2015. godine“, rekao je.

„Ne tražimo novi sporazum.“

Bagheri je dodao da: „Ni ja niti bilo ko drugi u Iranu nismo razgovarali i nećemo razgovarati o novom sporazumu. Imamo sporazum potpisan 2015. godine.“

Blinken je dao izjavu samo nekoliko dana nakon što su se pojavili izvještaji da je američka tajna služba povećala sigurnost republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa prije nekoliko sedmica, nakon što su vlasti saznale za navodnu iransku zavjeru da ga ubije.

#Svijet #Iran #AntonyBlinken #nuklearnooružje