Članak

SPORAZUM O SARADNI

Turska će poslati mornaricu u Somaliju nakon dogovora o potrazi za naftom i gasom

(Patria) - Turska će poslati mornaricu u somalijske vode kao podršku, nakon što su se dvije zemlje dogovorile da će Ankara poslati istraživački brod uz obalu Somalije u istraživanje nafte i gasa.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan podnio je prijedlog turskom parlamentu kasno u petak, tražeći odobrenje za upućivanje turske vojske u Somaliju, uključujući teritorijalne vode zemlje, izvještava državna agencija Anadolu Agency, prenosi Reuters.

Taj potez uslijedio je dan nakon što je tursko ministarstvo energetike objavilo da će Turska poslati istražni brod uz obalu Somalije kasnije ove godine u potragu za naftom i gasom u sklopu sporazuma o saradnji o ugljovodonicima između dvije zemlje.

Ranije ove godine, Turska i Somalija potpisale su sporazum o odbrambenoj i ekonomskoj saradnji tokom posjete somalijskog ministra odbrane Ankari.

Turska je posljednjih godina postala bliski saveznik somalijske vlade. Ankara je izgradila škole, bolnice i infrastrukturu i obezbijedila stipendije Somalijcima da studiraju u Turskoj.

Turska je 2017. godine otvorila svoju najveću prekomorsku vojnu bazu u Mogadišu. Turska također pruža obuku za somalsku vojsku i policiju.

#Somalija #Turska #Svijet